Robots nemen ons werk over, verwacht merendeel werknemers

Peter Boerman Op 21 mei 2015
Gem. leestijd 2 min 2831x gelezen
Deel dit artikel:
Robots nemen ons werk over, verwacht merendeel werknemers

In 2030 hebben zelflerende en -denkende robots voor meer dan 80 procent het werk binnen de IT-sector overgenomen.

robot 3Dat verwacht 58 procent van de nu werkzame IT’ers. Onder jongeren (<30 jaar) verwacht zelfs 70 procent dat de robots het werk gaan doen dat ze nu zelf doen. Ook in de olie- en gassector en in de sector Engineering & Technology verwacht een merendeel van de werknemers dat robots het werk voor een groot deel gaan overnemen.

Niet makkelijker

Dat blijkt uit een onderzoek van recruitmentorganisatie Hays naar de arbeidsmarkt van de toekomst, waarvoor zo’n 400 mensen kwalitatief zijn bevraagd. De meerderheid verwacht niet dat de komst van de robots het werk makkelijker maken of dat zijn of haar baan in 2030 is verdwenen. De meesten verwachten daarentegen wel te werken op projectbasis, en niet langer op basis van een vast contract.

Doorbraken

‘In alle drie de sectoren volgen technologische doorbraken zich in rap tempo op’, zegt Robert van Veggel, managing director van Hays Nederland. ‘Denk aan de inzet van nieuwe slimme systemen, zoals AI (kunstmatige intelligentie, zelflerende geautomatiseerde kennissystemen), robotisering van productie, versmelting van bio-, nano- en high tech en de komst van 3D én 4D printing. Dit heeft een gigantische impact op de banen van de toekomst.’

Wie doet volgens het onderzoek naar verwachting het werk in 2030?

  • Robots nemen veel van de fysieke en virtuele productie over. Zo nemen in de olie- en gassector op afstand bestuurde (nano)robots de exploratie en exploitatie over, is de verwachting.
  • Het routinematige ontwikkelwerk en programmeerwerk wordt naar verwachting overgenomen door specifiek ontwikkelde AI-systemen.
  • De werknemer focust zich met name op de ontwikkeling en aansturing van systemen en robots.

Positief gestemd

Ondanks de robots, zijn de respondenten over het algemeen wel positief gestemd over hun baan: 60 procent verwacht niet dat in 2030 een groot deel van de banen verdwijnt. De professionals geven in meer opzichten blijk van zelfvertrouwen: zo verwacht ook 60 procent niet dat in 2030 een groot deel van de banen in de eigen sector verdwijnt en 70 procent geeft aan zich niet bedreigd of gepasseerd te voelen door jong talent of nieuwkomers.

robot 2Wat verwachten ze in de IT-sector? 

De top-drie van opvallendste verwachte ontwikkelingen in de IT-sector in 2030:

  1. Verdere robotisering van de productie (64%)
  2. Big Datatoepassingen (58%)
  3. Versmelting van bio, nano en high-tech (50%).

Verdere verwachte ontwikkelingen in de IT-sector:

Volgens bijna de helft gaat cybercrime grote invloed hebben.

  • Bijna 65% denkt dat kunstmatige intelligentie volledig is doorgebroken in 2030.
  • Volgens bijna de helft gaat cybercrime grote invloed hebben.
  • In 2030 zijn beroepen in alle verschillende disciplines – van arts tot zoöloog – een vorm van toegepaste IT, zegt ruim 60%.
  • In 2030 zijn weerstand vanuit privacyoverwegingen en angst de grootste remmers van innovatie binnen de IT-sector, denkt driekwart van de ondervraagden.

Benieuwd naar de verwachtingen in de andere sectoren?

Check het onderzoek.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners