13 verrassende infographics over de arbeidsmarkt van nu

Peter Boerman Op 29 juni 2015
Gem. leestijd 4 min 4552x gelezen
Deel dit artikel:
13 verrassende infographics over de arbeidsmarkt van nu

Liefst 43 procent van de werkzoekenden gebruikt al de smartphone op zoek naar een baan.

Zo’n 27 procent zegt zelfs in bed te kijken naar vacatures, 16 procent doet dat terwijl hij of zij op de bus of op de trein staat te wachten. Dat blijkt uit een eBook van recruitmentsoftwarebedrijf Jobvite, vol met infographics, onder meer gebaseerd op hun eigen Job Seeker Survey. Hoewel de onderzoeken waarop de infographics zijn gebaseerd volledig Amerikaans zijn, zeggen ze ook wel veel over recruitment anno 2015 in de Nederlandse situatie.

We halen er daarom graag een paar uit:

jobvite 2 open voor uitdaging

#1. Passieve kandidaten bestaan niet meer

Ook tevreden werknemers kijken gewoon om zich heen, onder jongeren doet zelfs meer dan de helft dit.

jobvite 3 wat ze willen

#2. Sollicitanten willen functiebeschrijving en salaris weten

Overvoer kandidaten niet met informatie, maar focus liever op wat ze wel willen zien: goede functiebeschrijvingen en een salarisrange. Informatie over het diversiteitsbeleid? Of over de ongetwijfeld mooie MVO-initiatieven? De werkzoekende zit er nauwelijks op te wachten…

jobvite 4 waar ze zoeken

#3. Indeed is gróót

Ongeacht de generatie, Indeed kennen ze in Amerika inmiddels bijna allemaal. En ze gebruiken het ook nog eens flink. Opvallend: Twitter is hier nauwelijks een vacaturekanaal, zelfs Google+ scoort nog vele malen hoger…

jobvite 5 slecht commentaar

#4. Ook in Amerika krijgt 60% sollicitanten standaard afwijzingen

In Nederland klagen veel sollicitanten over goede feedback van recruiters, in Amerika blijkt het al niet veel beter. Meer dan de helft van de sollicitanten kreeg geen enkele vorm van feedback, 60 procent krijgt afwijzingen waar ze niet op kunnen reageren. O ja, ruim 1 op de 3 laat slechte ervaringen overigens niet onbesproken…

jobvite investeren

#5. We gaan weer investeren

Ruim 2 op de 3 recruiters zeggen dat de arbeidsmarkt aantrekt en dat ze daarop gaan anticiperen. Dat betekent dat er ook weer volop wordt geïnvesteerd. Sociale media zijn daarbij favoriet, gevolgd door referralprogramma’s en mobiele activiteiten.

jobvite 7 social media expert

#6. Sociale media? Experts vinden we onszelf niet

Ja, ja, sociale media. Ze zijn er al een hele tijd en o ja, ze zijn ook erg handig als we talent willen vinden. Maar zijn recruiters daarmee ook experts op sociale media? Nou nee. Nog niet 1 op de 5 durft zichzelf zo te noemen. Toch maar tijd voor een cursusje?

jobvite 8 mobiel

#7. It’s the smartphone, stupid!

Werkelijk iedereen heeft een smartphone in de zak of minstens binnen handbereik. Waarom zouden ze dat ding dan ook niet gebruiken als ze een baan zoeken? Toch zegt nog bijna 60 procent van de recruiters in Amerika niets te investeren in hun mobiele carrièresite. Niets? Jeetje.

jobvite 9 beter mobiel

#8. Mobiel leidt tot betere resultaten

Hoe ze het precies hebben gemeten, is niet helemaal helder. Maar recruiters die investeren in mobiele platforms rapporteren in elk geval wel betere resultaten. De tijd om vacatures te vullen, de kwaliteit van de kandidaten, en de kwantiteit van de referrals neemt behoorlijk toe, zo stellen ze.

jobvite 10 videorecruitment

#9. Liefst 2 op de 3 wil best een video-interview

Nog zo’n trend in recruitmentland: video-interviews. Zo’n 60 procent van de recruiters zegt er tegen Jobvite iets mee te doen, en van de kandidaten wil zelfs tweederde best graag zo’n sollicitatiegesprek voor de camera.

jobvite 11 cool brands

#10. Employer branding is belangrijk

Bijna de helft van de werkzoekenden zegt dat het werkgeversmerk een (zeer) grote rol speelt in hun beslissing om te solliciteren.

jobvite 12 frustratie

#11. Recruiter, laat van je horen!

Bijna 8 op de 10 kandidaten krijgt tijdens het proces helemaal niets te horen na een sollicitatie. Zo’n drie kwart vindt dat het lang duurt voordat een recruiter reageert. Niet handig, zoveel frustratie bij sollicitanten. Beter is het goed verwachtingen te managen…

jobvite 14 verwachtingen

#12. Geen inschrijfschermpjes alsjeblieft!

Ruim de helft van de sollicitanten vindt het in elk geval belangrijk dat ze geen gegevens hoeven achter te laten als ze alleen maar willen weten welke vacatures een organisatie heeft. Een kwart wil ook heel graag via de smartphone kunnen solliciteren, bijna een kwart wil bovendien dat de website geoptimaliseerd is voor mobiel en ruim 1 op de 10 wil graag met zijn LinkedIn-profiel kunnen solliciteren.

jobvite 13 mobiel in bed en bus

#13. In bed en in de bus

En als laatste, de infographic waarmee dit stukje ook begon: werkzoekenden kruipen dus niet allemaal achter hun desktop als ze een nieuwe baan willen. Ze zoeken vooral via hun smartphone (of tablet). En dat doen we dus ook niet allemaal thuis op de bank, maar echt overal: in bed, en terwijl we op de bus of de tram staan te wachten. En dat zelfs in Amerika, een land dat toch relatief héél weinig wachtenden voor de tram kent….

Foto boven via Flickr.com

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners