Russisch en Arabisch steeds meer in trek in vacatures

Peter Boerman Op 19 mei 2017
Gem. leestijd 2 min 720x gelezen
Deel dit artikel:
Russisch en Arabisch steeds meer in trek in vacatures

De vraag naar mensen die Russisch of Arabisch spreken neemt het sterkst toe in vacatures. Aan Franstaligen is juist steeds minder behoefte, zo blijkt uit onderzoek.

Als het gaat om beheersing van andere talen dan het Nederlands, staat – weinig verwonderlijk – het Engels met afstand op 1. Uit onderzoek van metabanenzoekmachine Joblift blijkt dat kennis van het Duits op de tweede plek staat: in bijna 40.000 vacatures werd er vorig jaar om gevraagd. Het Frans komt hier nog eens achteraan, met net iets meer dan 20.000 vacatures, het Spaans volgt daarna, met bijna 6.000 vacatures.

populairste talen

Arabisch in de zorg

Als het gaat om talen die buiten de Europese Unie worden gesproken, is het Chinees het meest gevraagd, met 939 vacatures. Arabisch en Russisch volgen met respectievelijk 704 en 598 vacatures. Die laatste twee kennen wel een grote groei, met respectievelijk 2,1 en 3,8 procent in één jaar. Vooral de zorg blijkt veel behoefte te kennen aan mensen die het Arabisch machtig zijn.

Vooral in de zorg is behoefte aan mensen die het Arabisch machtig zijn

Duits is in trek

Ook het Duits kent overigens een groei in belangstelling: in 2,9 procent méér vacatures wordt erom gevraagd. De behoefte aan Franstaligen kent juist een mindere groei, van 0,5 procent. Opvallend: de ICT-sector staat bekend als een zeer internationale, en je zou daar dus een grote vraag verwachten naar anderstaligen. Toch wordt maar in 8 procent van de ICT-vacatures om beheersing van een andere taal dan Engels of Nederlands gevraagd (computertalen buiten beschouwing gelaten…).

talen nederlands over de grens russisch

En andersom geldt het ook

Joblift heeft ook de andere kant op gekeken. Oftewel: wordt in andere landen wel eens om beheersing van het Nederlands gevraagd? Wat betreft de drie grootste economieën van Europa is de conclusie gemengd. In Frankrijk bijvoorbeeld was er met 77 vacatures het afgelopen jaar nauwelijks vraag naar Nederlandstaligen. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland waren de perspectieven aanzienlijk beter. Daar werd in respectievelijk 6.652 en 8.827 vacatures om Nederlandstaligen gevraagd. De meeste vacatures waren er voor klantenservicemedewerkers: 893 in Groot-Brittannië en 757 in Duitsland.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf&. Zo blijf je op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment. Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners