Salaris steeds belangrijker bij keuze voor baan

Peter Boerman Op 21 augustus 2012
Gem. leestijd 2 min 2059x gelezen
Deel dit artikel:
Salaris steeds belangrijker bij keuze voor baan

Vooral laag opgeleide werknemers vinden een goed salaris belangrijk bij de keuze voor een baan. 73 procent noemt dit een belangrijk aspect voor de aantrekkelijkheid van een werkgever. De bedrijfscultuur is dit jaar nummer één en wordt gezien als doorslaggevende reden om voor een werkgever te kiezen.

Pull factoren

In het onderzoek van Unique onder ruim 3.000 werkzoekenden wordt gevraagd welke factoren een organisatie aantrekkelijk maken om voor te werken. Salaris is hierbij dit jaar een nieuwe binnenkomer in de top 5 van pull factoren. Van alle hoog opgeleiden noemt 58 procent salaris als belangrijk en dat is significant minder dan het gewicht dat lager opgeleiden hieraan toekennen.

Bedrijfscultuur

Naast het salaris verhoogt ook een goede bedrijfscultuur de aantrekkelijkheid van een werkgever. 69 procent van de werknemers stelt dat de bedrijfscultuur het meest belangrijk is bij een aantrekkelijke werkgever. Daarmee staat bedrijfscultuur dit jaar op de eerste plaats in de top 5. Daarna volgen salaris (66 procent), inhoud van de functie (65 procent), vrijheid en vertrouwen van de werkgever (40 procent) en ontwikkelingsmogelijkheden (31 procent). Uit het onderzoek komt naar voren dat mannen salaris net iets belangrijker vinden dan vrouwen. Vooral de leeftijdscategorieën <25 en 25-35 jaar hechten meer waarde aan salaris dan de andere leeftijdscategorieën.

Flexibele werktijden

In vergelijking met vorig jaar is deze top 5 opvallend veranderd. In 2011 noemde tweederde van de werknemers de mogelijkheid om werktijden zelf te bepalen als belangrijkste voorwaarde voor een aantrekkelijke werkgever. Ook bedrijfscultuur (64 procent), de mogelijkheid om thuis te werken (63 procent), de mogelijkheid om parttime te werken (59 procent) en het hebben van veel verantwoordelijkheden (54 procent) werden vorig jaar gekoppeld aan een aantrekkelijke werkgever. Salaris kwam toen niet voor in de top 5.

Infographic

Deze en overige resultaten zijn, evenals vorig jaar, vormgegeven in de infographic ‘Wat iedere werkgever moet weten’. Bekijk hier deze infographic.

MKB Marktmonitor

Deze resultaten komen voort uit het kandidatenonderzoek van . Dit is een onderdeel van de MKB Marktmonitor 2012, waarvoor nu het veldwerk wordt verricht. De resultaten van de MKB Marktmonitor 2012 worden in een onderzoeksrapport samengevat, dat begin 2013 verschijnt.

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners