Schaarste was ‘in 7 jaar niet zo groot als nu’

Peter Boerman Op 26 september 2016
Gem. leestijd < 1 minuut 1498x gelezen
Deel dit artikel:
Schaarste was ‘in 7 jaar niet zo groot als nu’

In de afgelopen 7 jaar waren er nog niet eerder zoveel bedrijven die te maken hebben met schaarste aan goed personeel.

Een dreigend tekort aan voldoende gekwalificeerd personeel belemmert momenteel bijna 7 procent van de ondernemers in hun verdere ontwikkeling, aldus het CBS. Dat soort getallen zagen we voor het laatst in 2009, blijkt ook uit onderstaande grafiek:

Vooral in de ICT zijn tekorten

De schaarste is vooral voelbaar in de sector informatie en communicatie. Daar geeft maar liefst 17 procent van de ondernemers aan dat er sprake is van een tekort aan gekwalificeerd personeel. In de zakelijke dienstverlening noemt 1 op de 9 ondernemers deze belemmering, in de sector vervoer en opslag 1 op de 14.

En we willen er veel mensen bij

Ook het aantal ondernemers dat verwacht zijn personeelssterkte te gaan uitbreiden was lange tijd niet zo hoog als nu. Aan het begin van het tweede en derde kwartaal gaf respectievelijk 8 en 6 procent van de ondernemers aan dat zij per saldo een uitbreiding van hun personeelssterkte verwachten.

Er zijn dan ook meer vacatures

Deze ervaringen en verwachtingen van de ondernemers vallen samen met het oplopen van het aantal vacatures. Halverwege 2016 stonden er 155 duizend vacatures open. Dat zijn er meer dan in de afgelopen jaren, maar nog wel bijna 100 duizend minder dan het record dat stamt uit 2008.

Ook hoogste vacaturegraad in ICT

Als het gaat om de zogenoemde ‘vacaturegraad’ (het aantal vacatures per 1.000 banen van werknemers) is het opnieuw de sector informatie en communicatie die de kroon spant. Volgens het CBS is de vacaturegraad in deze sector ruim tweemaal zo hoog als gemiddeld.

Foto boven via Flickr.com

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners