Arbeidsmarktcampagne moet jongeren warm maken voor Seed Valley

Peter Boerman Op 13 november 2017
Gem. leestijd 3 min 1320x gelezen
Deel dit artikel:
Arbeidsmarktcampagne moet jongeren warm maken voor Seed Valley

Plantenveredeling? Zaadtechnologie? In Noord-Holland Noord zijn ruim 25 bedrijven er druk mee bezig. Maar hoe vind je daar de goede mensen voor? Een gezamenlijke campagne moet redding brengen.

Bij de bedrijven in Seed Valley werken momenteel opgeteld al ruim 3.500 mensen, maar de werkgelegenheid neemt er elk jaar minstens 5 procent toe. En het is nu al het grootste zaadveredelingsgebied ter wereld. ‘Seed Valley groeit als kool’, grapte de Schagense wethouder Jelle Beemsterboer er al eens over. Ook het FD schreef heel recent een lovend artikel over de regio.

‘Seed Valley groeit als kool’

Hoe maak je jongeren hier warm voor?

Mooi natuurlijk, maar het levert ook een probleem op. Want waar vind je de juiste kandidaten om die groeiende werkgelegenheid in goede banen te leiden? Hoe maak je jongeren warm voor een job in het toch niet als bijzonder sexy bekend staande werkterrein? Een recent gelanceerde, gezamenlijke arbeidsmarktcampagne moet daar een oplossing voor bieden.

seed valley klimaat

Een eerste aanzet tot een oplossing

Eigenlijk is de krachtenbundeling van de bedrijven, nu zo’n 10 jaar geleden, in Seed Valley al een eerste aanzet tot een oplossing. Het doel was destijds al om de bedrijfstak op de kaart te zetten als een aantrekkelijke groep werkgevers. De huidige wervingscampagne komt eruit voort dat de maatregelen tot nu toe, die zich vooral richtten op het onderwijs, niet genoeg lijken om de krapte te lijf te gaan. Er staan momenteel dan ook een kleine 100 vacatures op de gezamenlijke site. Alleen vorige week al kwamen er 13 bij.

Er staan momenteel een kleine 100 vacatures op de site. Alleen vorige week al kwamen er 13 bij.

Hoger opgeleiden van harte welkom

De naam Seed Valley is niet voor niets gekozen, naar analogie van Silicon Valley in de VS. Seed Valley is immers hét internationale centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie, de thuisplaats voor tientallen innovatieve bedrijven die hoogwaardige rassen en nieuwe technologie ontwikkelen voor de groenten- en sierbloementeelt. Niet een klassiek telersgebied dus, maar ook een plek waar veel hoger opgeleiden nodig zijn.

seed valley eenvoudig

Groene software

Hier wordt zoals ze het zelf zeggen ‘groene software’ ontwikkeld, de genetische programmatuur die bepaalt hoe groente smaakt, welke kleur een bloem heeft en of een plant resistent is tegen ziektes en plagen. Er werken hier specialisten voortdurend aan tuinbouwgewassen die een hogere opbrengst geven en optimaal groeien onder specifieke klimaatomstandigheden.

Hier ontwikkelen ze, zoals ze het zelf zeggen, ‘groene software’: genetische programmatuur van groente, bloemen en planten

5 uitdagingen, met long copy

De nieuwe arbeidsmarktcampagne richt zich dan ook met name op studenten die zich hierdoor aangesproken moeten voelen. De campagne, die bestaat uit 5 vrij klassieke advertenties met behoorlijke long copy, belicht 5 verschillende uitdagingen waar de sector mee te maken heeft: klimaatverandering, stijgende wereldbevolking, plantenziektes, snelle technologische ontwikkelingen en diversiteit en trends in de afzetmarkt. Aan de student is vervolgens de vraag: wat ga jij doen?

seed valley alle 5

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners