Selecteren op brainpower: hoe goed werkt dat al?

Bas van de Haterd Op 13 april 2018
Gem. leestijd 5 min 3989x gelezen
Deel dit artikel:
Selecteren op brainpower: hoe goed werkt dat al?

Een cv heeft weinig voorspellende waarde. Niet gek dus dat steeds meer games de wereld van werving en selectie veroveren. Dit jaar wil Werf& ze in kaart brengen en testen. Deze keer: de NeurOlympics van BrainsFirst.

In een eerder stuk schreef Werf& al over de ontstaansgeschiedenis van de voorspellende testen van Brainsfirst. De korte samenvatting: een op neurologisch wetenschappelijk onderzoek gebaseerde game-based assessment-tool, met zijn roots in de topsport. De grote vraag: maakt de test ook zijn ambitie waar?

Mijn conclusie: er zit veel potentie in

neurolympics brainsfirstIk heb de tool recent mogen ervaren. Mijn conclusie: er zit veel potentie in. IQ-testen hebben een goede voorspellende waarde, zo is in het verleden genoeg gebleken. Maar tegelijk zijn ze beperkt: ze gooien allerlei hersenfuncties op één hoop in één getal, en negeren daarnaast ook een aantal cruciale functies. Brainsfirst meet en rapporteert daarentegen zestien (16!) onderdelen van onze cognitieve kwaliteiten los van elkaar.

Cognitieve kwaliteiten gemeten

In mijn optiek zijn er drie persoonskenmerken van belang voor het succes in je carrière: je competenties, je karakter en je ambitie. Alle drie zijn ze volgens mij ook beïnvloedbaar. De meeste game-based assessmenttools meten ‘psychometrische factoren’, dus: je karakter. BrainsFirst richt zich echter primair op je competenties, je cognitieve kwaliteiten, en heeft daarnaast nog een kleine karaktertest erbij.

drie kenmerken zijn van belang voor succes in je carrière: competenties, karakter en je ambitie

De hier eerder omschreven Knack en Play to Work meten beide ook cognitieve kwaliteiten, waarbij Knack beide elementen (cognitie en psychometrie) uit dezelfde soort games haalt. Maar focus brengt kwaliteit met zich mee en de focus van Brainsfirst op het meten van cognitieve kwaliteiten geeft hun rapportage op dit gebied ongekende inzichten, superieur aan alles dat ik tot op heden heb gezien.

Vier soorten games, van Memory tot schieten

neurolympics-300x212In de NeurOlympics speelt de kandidaat vier soorten spellen. Het eerste spel meet je werkgeheugen en is een soort Memory met afleidingen en veranderingen. Het tweede spel gaat over anticipatie en is een soort schietspel, waarbij je de snelheid van de val van een element moet matchen met de snelheid en de baan van je schot. Het derde spel gaat over controle, waarbij je eigenlijk gewoon heel goed moet opletten op kleuren en zo snel mogelijk moet reageren. Het vierde gaat over aandacht. Je moet heel goed opletten op de richting van pijltjes en daarop snel reageren.

Je moet heel goed opletten op de richting van pijltjes en daarop snel reageren

Al deze spellen, ontwikkeld in samenwerking met neurologische wetenschappers, meten verschillende hersendelen. Zo zien ze waar je goed en waar je minder goed in bent.

Kwaliteit van de resultaten is behoorlijk goed

Aangezien ik al behoorlijk veel testen heb gedaan in mijn leven denk ik dat ik kan zeggen dat ik een behoorlijk goed zelfbeeld heb. En daarmee concludeer ik ook dat de resultaten van BrainsFirst behoorlijk goed zijn. Bij sommige zaken denk ik dat ik misschien iets beter zou kunnen scoren, maar de eerlijkheid gebiedt me ook te zeggen dat ik het spel aan het eind van de werkdag speelde en eigenlijk al honger had, dus dat ik waarschijnlijk niet mijn optimale zelf was. Dat speelt mee, daarvoor waarschuwt men ook vooraf, maar ik ben nogal eigenwijs.

bas brainsfirst onverstoorbaarheid

Van Pietje precies tot extreem slordig

Wél heel belangrijk: de definitie van de resultaten. Goede uitleg is hierbij essentieel voor de interpretatie. Hierin kan BrainsFirst volgens mij nog verbeteren. Zo zitten er bijvoorbeeld meerdere vormen van nauwkeurigheid meten in. Op sommige scoor ik heel hoog, op andere juist heel laag. Iets dat overigens wel weer klopt bij mijn karakter. Soms ben ik Pietje precies; bij andere zaken juist extreem slordig. Precieze uitleg welke vorm van nauwkeurigheid wordt bedoeld is dan essentieel.

Goede uitleg van de definitie van de resultaten is essentieel voor de interpretatie ervan

Ook scoor ik bijvoorbeeld heel laag op ‘wendbaarheid’ en ‘improvisatie’. Aanvankelijk leek me dat niet te kloppen. Ik kan als spreker namelijk goed improviseren. Maar als je verder leest zie je dat het gaat om switchen tussen taken. Dat valt me inderdaad veel zwaarder.

Interpretatie van de resultaten vereist uitleg

Zoals ik al schreef bieden deze testen en resultaten volgens mij voor selecteurs grote kansen. Zo scoor ik bijvoorbeeld goed op ‘prestatie-anticipatie’, wat betekent dat ik twee stappen vooruit kan denken en in allerlei situaties snel tot een oplossing kom. Iets dat je bijvoorbeeld als strateeg moet kunnen. Ook scoor ik heel hoog op ‘snelheid–controle’ en ‘automatisme–controle’, wat inhoudt dat ik heel snel en foutloos kan acteren op nieuwe informatie. Ik neem snel de juiste beslissingen en lever daarmee consistente kwaliteit, iets dat mij in brainstorms en als spreker heel erg van pas komt.

Een baan als verzorgende blijkt niets voor mij, want ik trek me problemen veel te veel aan

Ik scoor echter heel slecht op ‘inhibitie’ en ‘loslaten’. Daarom ben ik bijvoorbeeld geheel ongeschikt voor de politie of beveiliging. Ik ben daar veel te opvliegend voor. Ook een baan als verzorgende is niets voor mij, want ik trek me problemen veel te veel aan.

bas brainsfirst anticipatie

Conclusie: enthousiasme

Ik ben heel enthousiast over de mogelijkheden om op deze manier iemands cognitieve kwaliteiten te onderzoeken. Het is volgens mij een extreem waardevolle loot aan de nieuwe assessmenttak die we in recruitment zouden moeten omarmen. In een kennisgedreven functie wordt je succes bepaald door je cognitieve kwaliteiten, je karakter en je ambitie. Deze test is de eerste volledig op cognitie gefocuste test die ik ken en daarmee een hele waardevolle toevoeging aan het assessmentlandschap.

bas van de haterd

De auteur van dit blog, Bas van de Haterd, is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie aan kandidaten de beste digitale sollicitatie-ervaring biedt.

Lees ook van Bas:

bas van de haterd boemerangHet totale overzicht in assessmentgames?

Werf& wil dit jaar een inventarisatie maken van alle partijen die zich bezighouden met serious games voor werving- en selectietoepassingen. Zelf ook met iets soortgelijks bezig? Of een andere game-toepassing, ergens in de Candidate Journey? Laat het ons weten!

Deel dit artikel:

Bas van de Haterd

bij Digitaal-Werven
Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners