Shell nu de meest favoriete werkgever Nederland

Peter Boerman Op 09 juli 2012
Gem. leestijd 3 min 3102x gelezen
Deel dit artikel:

Rabobank is ingehaald door Shell als meest favoriete werkgever van Nederland. Na 4 jaar onbetwist de nummer 1 te zijn geweest staat de Rabobank nu op de tweede plaats, gevolgd door KLM, de Politie en Het Rijk. Grootste daler is ING, zo blijkt uit het meest recente onderzoek van Intelligence Group. 

Opvallende verschuivingen

Vandaag publiceerde arbeidsmarktonderzoeksbureau Intelligence Group de resultaten van de meest recente peiling onder de Nederlandse beroepsbevolking in de eerste helft van 2012 van het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO). Naast een opvallende nieuwe nummer 1 zijn er veel grote verschuivingen, zoals de sterke opkomst van Achmea, Albert Heijn, ASML, Microsoft, KPN, PostNL en Heineken. Opvallende dalers zijn, naast ING, Unilever, UWV en Staatsbosbeheer.

Shell wordt op eigen kracht nummer 1

Nadat Philips, inmiddels op plek 7, tot 2008 jarenlang de rankings domineerde als Meest Favoriete werkgever van Nederland, nam Rabobank in 2008 dit stokje over. Het verschil met de nummer 2, overwegend Shell, was de afgelopen jaren enorm groot. Vanaf 2011 werd dit verschil kleiner totdat Shell er in de eerste helft van 2012 overheen ging. Rabobank heeft aan populariteit tussen 2011-2012 niet zozeer ingeleverd, het is vooral Shell dat in populariteit steeg. De index voor Shell als meest favoriete werkgever (buiten de eigen werkgever om) steeg met maar liefst 22 procent. Daarmee is olie aantrekkelijker geworden dan het zijn van een solide bank en stijgt de interesse voor bedrijven die minder gevoelig zijn voor de conjunctuur, zoals Albert Heijn, KPN, het Rijk, en in mindere mate, Defensie. Dit terwijl er ook grote aantallen personen de overheid en KPN gedwongen moeten verlaten in de komende jaren.

MEEST FAVORIETE WERKGEVERS 2011 Eerste helft 2012
Shell 2 1
Rabobank 1 2
KLM 4 3
Politie 3 4
Het Rijk 8 5
Defensie 7 6
Philips 6 7
KPN 20 8
ABN AMRO 10 9
Microsoft 27 10
Belastingdienst 11 11
Heineken 19 12
Google 9 13
Albert Heijn 66 14
ASML 52 15
Schiphol 21 16
Nederlandse Spoorwegen 12 17
Rijkswaterstaat 13 18
Apple 18 19
Achmea 171 20

Populariteit werkgevers enorm in beweging

In de bijna 10 jaar dat Intelligence Group continu de populariteit van werkgevers meet, zijn er zelden zo’n grote verschuivingen gezien. ING maakt een ongekende duikeling te vergelijken met Ahold (boekhoudschandaal) en KPN (bijna faillissement) van een aantal jaren terug. Zo kwam ING eind 2011 in het nieuws met het schrappen van banen en kwam zij daarna niet meer voor in de top 20 van de continue meting. De reorganisaties gecombineerd met de aanhoudende financiële crisis eisen hun tol in de populariteit van ING. Maar ook een wereldwijd toonaangevend bedrijf als Unilever verliest terrein, zelfs onder studenten waar zij jarenlang onbetwist favoriet was. Terwijl Rabobank en ING verliezen, houdt ABN AMRO knap stand en wint zelfs weer een plaatsje. Opvallende stijgers zijn de drie A’s, te weten Achmea, ASML en Albert Heijn samen met Heineken, KPN en Microsoft. Daarmee zijn de komst van ASML en Achmea twee langverwachte nieuwkomers in de top-20 van de Meest Favoriete Werkgevers, heeft Microsoft de prestigeslag met Google en Apple voorlopig gewonnen en is KPN terug in de top-10.

“Reorganisaties en ontslaggolven zijn niet per definitie meer een verklaring voor een daling in populariteit aangezien ze voor nagenoeg alle werkgevers gelden. De manier waarop je dit communiceert wel” aldus Geert-Jan Waasdorp van Intelligence Group “employer branding,  arbeidsmarktcommunicatie en strategische HR krijgen meer impact op de populariteit terwijl bedrijven die recruitment outsourcen de zure druiven hiervan moeten proeven.”

Technische verantwoording

Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group is een continu onderzoek dat sinds 2003 afgenomen. Op jaarbasis worden minimaal 20.000 personen ondervraagd die representatief zijn voor de (potentiële) Nederlandse beroepsbevolking (de NBB inclusief studenten, scholieren en zzp’ers). De respondenten worden gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd en onderwijsvolgend versus niet-onderwijsvolgend. De gestelde vraag met betrekking tot deze analyse luidt: Bij welke bedrijven/instellingen (uw huidige werkgever uitgezonderd) zou u het liefst willen werken (zo concreet mogelijk, dus geen branche benaming en/of algemene benaming zoals gemeenten of banken)? Bovengenoemde cijfers zijn afkomstig uit het AGO van 2011 en 2012.

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners