Shell weer Meest Favoriete Werkgever

Peter Boerman Op 12 februari 2014 Gem. leestijd 2 min1617x gelezen
Deel dit artikel:
Shell weer Meest Favoriete Werkgever

Voor het tweede jaar op rij is Shell verkozen tot Meest Favoriete Werkgever van Nederland. 

Het oliebedrijf wist in 2012 de nummer-1 positie over te nemen van de Rabobank, en behield die positie als favoriete werkgever ook in 2013. In vergelijking met 2012 hebben Unilever en Google hun positie weten te verbeteren. Zij staan op nummer 8 en 9 in de top-10 van favoriete werkgevers over 2013, blijkt uit onderzoek van Intelligence Group onder ruim 10 duizend respondenten uit de potentiële Nederlandse beroepsbevolking in 2013. 

Shell loopt verder uit

Dat Shell is uitgelopen op de nummer 2, de Rabobank,  heeft het bedrijf te danken aan twee oorzaken: enerzijds steeg de eigen populariteit en anderzijds daalde de populariteit van de Rabobank. Philips is met de derde plek in 2013 twee plaatsen gestegen en komt weer dicht tegen de toppositie die het bedrijf jaren heeft gehad. Ook Defensie is qua populariteit gestegen, van nummer 8 naar nummer 6.

Technologiebedrijven winnen aan populariteit

Verder is te zien dat vooral technologiebedrijven aan populariteit hebben gewonnen. Naast Philips, Google en Unilever, zijn ook DSM, AkzoNobel, TNO en ASML (sterk) in voorkeur gestegen. Ook blijkt het nut van employer branding: werkgevers die actief werken aan hun employer brand en arbeidsmarktprofilering, zoals Achmea en de Belastingdienst, hebben hun positie weten te verbeteren. Andere werkgevers die zijn gestegen zijn Ahold, het Ministerie van Veiligheid en Justitie, PwC en Bureau Jeugdzorg.

KPN en PostNL onderuit

Naast werkgevers die populairder zijn geworden, zijn er natuurlijk ook een aantal grote werkgeversmerken die in 2013 aan populariteit hebben verloren, zoals ABN Amro, KPN en PostNL.’Bedrijven die zich in de breedste zin bezighouden met technologie, variërend van levensmiddelen, nano tot biotechnologie en chemie, winnen sterk aan voorkeur onder de Nederlandse beroepsbevolking. De aandacht die deze sector krijgt, zien zij voor het eerst echt terugbetaald in voorkeursposities op de arbeidsmarkt. Een belangrijke opsteker voor het Techniekpact, Brainport en het topsectorenbeleid’, verklaart Geert-Jan Waasdorp, directeur van de Intelligence Group, de cijfers.

Technische verantwoording

De Favoriete Werkgevers komen voort uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO), dat sinds 2003 op continue basis wordt uitgevoerd door Intelligence Group. De respondenten zijn gewogen op basis van CBS-cijfers met betrekking tot opleidingsniveau, geslacht, leeftijd en al dan niet onderwijsvolgend. De analyses zijn gebaseerd op 10.477 respondenten.

 De totale top-10 Meest Favoriete Werkgever van Nederland, in 2013 en 2012

Meest Favoriete Werkgever van Nederland

Ranking

Top-10

2013

2012

Shell

1

1

Rabobank

2

2

Philips

3

5

KLM

4

4

Politie

5

3

Defensie

6

8

Het Rijk

7

6

Unilever

8

17

Google

9

14

ING

10

10

 

Tags:
Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Digitaal bureau Elephant
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
RAFT
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency