Slechts 1 op 3 werkgevers meet de Candidate Experience

Peter Boerman Op 12 januari 2016
Gem. leestijd < 1 minuut 1190x gelezen
Deel dit artikel:
Slechts 1 op 3 werkgevers meet de Candidate Experience

Recruiters noemen de kandidaatbeleving vaak als belangrijk agendapunt. Toch zegt slechts 1 op de 3 de Candidate Experience ook structureel te meten.

Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek van Connexys onder HR-directeuren en -beslissers. De aanbieder van recruitmentsoftware noemt dit ‘opvallend’, temeer omdat 3 op de 4 ondervraagden zeggen te verwachten dat de schaarste aan talent de komende jaren toeneemt, en de Candidate Experience daarin een belangrijke rol speelt.

Employer brand als valkuil

Van de ondervraagde HR-beslissers geeft 63 procent aan de komende jaren flink te investeren in hun employer brand. Hier dient zich meteen een valkuil aan, zegt Connexys-CMO Jan van Goch. ‘Niet het employer brand, maar de kandidaat zou centraal moeten staan bij alle recruitmentactiviteiten. Toch zien we in de praktijk nog vaak dat het eigen proces leidend is. In de oriëntatie- en sollicitatieprocessen wordt de kandidaatbeleving zelden structureel gemeten. Een gemiste kans, want hoe beter de relatie, hoe beter de uiteindelijke match. En deze kennis kun je ook weer inzetten bij toekomstige werving en selectie.’

Veel ruimte voor verbetering

Uit eerder internationaal onderzoek van Talent Board bleek al dat er bij werkgevers veel ruimte is om de Candidate Experience te verbeteren. Zo kan slechts 43 procent van de kandidaten tijdens het online sollicitatieproces de voortgang zien, een relatief simpele tool die kandidaten zeer op prijs stellen.Ook blijkt in deze enquête een groeiend aantal werkgevers geen enkele vorm van contact op te nemen met de kandidaat na een sollicitatie.

Het is echt belangrijk

Dit onderzoek wijst ook duidelijk op het belang van de kandidaatervaring. Hoewel de meerderheid van hun respondenten de baan niet heeft gekregen, zegt toch 70 procent ‘waarschijnlijk’ opnieuw bij deze werkgever te solliciteren, en ook zegt 70 procent (zeer) waarschijnlijk de werkgever bij anderen aan te bevelen in geval van een goede ervaring.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners