Social media is gewild specialisme, Big Data nog niet

Peter Boerman Op 16 oktober 2014
Gem. leestijd 2 min 1925x gelezen
Deel dit artikel:
Social media is gewild specialisme, Big Data nog niet

Waar in veel HR-vacatures wordt gevraagd om mensen die verstand hebben van social media, is het aantal vacatures waarin gesproken wordt over Big Data nog opvallend laag.

Dat blijkt uit een analyse van Jobfeed, waarvoor alle online HR-vacatures van het afgelopen jaar zijn bestudeerd (van oktober 2013 tot en met september dit jaar). Ook de candidate experience staat nog niet echt hoog op de HR-agenda, afgaande op diezelfde vacatures. Sourcing, talent acquisition en talentmanagement zijn veel vaker voorkomende termen, zoals uit de onderstaande figuur blijkt.

buzzwords

Uit de cijfers van het afgelopen kwartaal blijkt dat HR-mensen die op zoek zijn naar een andere baan, het best op jobbird.com terecht kunnen. Daar zijn immers de meeste HR-vacatures te vinden, zo’n 925 de laatste drie maanden. Op #2 volgt LinkedIn, met 666 vacatures en Monsterboard, met 558 vacatures.  Uitzendbureau.nl (554 vacatures), Banenmatch (553) en NationaleVacaturebank (539) hebben er bijna even veel, gevolgd door Werk.nl (302 vacatures, minder dan een derde dan het aantal van Jobbird.com).

Bijna 1 op de 3 is recruiter

Gekeken naar het soort functie valt op dat de traditioneel administratieve functies nog veel voorkomen. Ongeveer 1 op de 5 HR-vacatures in het laatste kwartaal vraagt om een HR-adviseur, bijna 1 op de 3 vraagt om een recruiter. Trainers en opleiders, bedrijfsartsen arbeidsjuristen en specialisten in HRM-systemen of talentmanagers zijn veel minder gewild: samen nog niet 1 op de 14 vacatures was op hen gericht.

verdeling functies

 

Vooral HBO’ ers gevraagd

Uit de analyse blijkt verder dat vooral HBO’ ers gewild zijn in het HR-beroep. Slechts een kwart van de vacatures van de afgelopen drie maanden is gericht op mensen tot MBO-niveau, 1 op de 8 vacatures vraagt specifiek om een academicus.

opleidingsniveau

 

De HR-mensen kunnen overigens opmerkelijk goed in Noord-Holland terecht. Waar Zuid-Holland voor heel Nederland het meeste vacatures kent, is Noord-Holland koploper als het om HR-vacatures gaat, met Zuid-Holland als #2, gevolgd door Noord-Brabant. Flevoland, Zeeland en Groningen, met elk nog geen 100 HR-vacatures de afgelopen maanden, zijn duidelijk minder geliefde provincies voor personeelswerkers.

5.131 unieke vacatures

De cijfers zijn afkomstig van Jobfeed, de bron voor vacaturemarktinformatie van Textkernel, die alle online vacatures in Nederland verzamelt, categoriseert en doorzoekbaar maakt. Deze studie is gebaseerd op 21.138 HR-­vacatures (waarvan 5.131 uniek) gepubliceerd en verzameld in het derde kwartaal van 2014.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners