Social media steeds vaker visitekaartje werkgevers

Redactie Op 16 december 2009
Gem. leestijd 2 min 1900x gelezen
Deel dit artikel:

Social media spelen een steeds grotere rol in het oriënteren op een baan of werkgever. Ruim een zesde van de beroepsbevolking bekijkt een werkgever eerst op LinkedIn of Hyves alvorens te solliciteren. Een kwart van de kandidaten die op gesprek gaan wint bovendien informatie in over de recruiter of P&O-er waar ze mee gaan spreken. Social media ontwikkelen zich meer en meer als een plaats waar werkgevers zich kunnen presenteren. Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van Intelligence Group.

Intelligence Group ondervroeg, ter voorbereiding op een uitgebreid onderzoek naar social media dat binnenkort van start gaat, 552 personen naar hun oriëntatiegedrag. Uit de cijfers blijkt dat Google en het eigen netwerk nog altijd de belangrijkste bronnen van informatie zijn indien men overweegt om bij een organisatie te solliciteren. Toch moet de impact van social media niet onderschat worden. Van de totale beroepsbevolking kijkt 19% op LinkedIn. Onder WO-opgeleiden ligt dat percentage op 31%. Voor Hyves geldt het omgekeerde. Van de laag- en middelbaar opgeleiden kijkt ongeveer 1 op de 5 of de werkgever een bedrijfshyve heeft.

De impact van social media beperkt zich niet tot Hyves en LinkedIn. Ook ratingsites en discussiefora worden regelmatig bekeken om zich een beeld te vormen van een organisatie. Vooral de leeftijdscategorie 35 tot en met 44 jaar lijkt hier gevoelig voor te zijn. 20 Procent van deze groep bekijkt de beoordelingen op ratingsites. Een kwart zoekt op discussiefora naar relevante informatie. Verder is Youtube voor de jeugd een relatief belangrijke bron van informatie. Binnen de leeftijdsgroep 15 tot en met 24 jaar geeft 17% aan te zoeken naar filmpjes van de betreffende werkgever op Youtube.

De cijfers geven aan dat social media de rol van recruitmentsites voor een deel lijken over te nemen. Een belangrijk aspect daarbij is geloofwaardigheid. Onderzoeker Hans Hoekstra zegt daarover: “In een verkennend onderzoek over dit onderwerp hebben we enkele interessante groepsdiscussies gehad. Daaruit kwam onder meer naar voren dat gestuurde communicatie niet altijd geloofd wordt. Men weet dat recruitmentsites door communicatiebureaus gemaakt worden die er een mooie gelikte site van maken. Een deel van de, vooral jonge, mensen gaat daarom liever op social media informatie zoeken”. Intelligence Group start binnenkort met een uitgebreid kwantitatief onderzoek op het gebied van social media.

Bron: Intelligence Group

 

Tags:
Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners