Soft skills? Jongeren en werkgevers denken er héél verschillend over

Peter Boerman Op 15 december 2016
Gem. leestijd 3 min 1736x gelezen
Deel dit artikel:
Soft skills? Jongeren en werkgevers denken er héél verschillend over

Jongeren denken zelf dat ze over behoorlijk wat soft skills beschikken. Maar werkgevers zijn het daar maar zelden mee eens, blijkt uit recent onderzoek.

Zo claimt 44 procent van de werkgevers dat jongeren geen goede kijk hebben op de eigen sterke en zwakke punten (terwijl maar 5 procent van de jongeren dat over zichzelf zegt). Ook klaagt bijna de helft van de werkgevers over de schriftelijke communicatie van de jongeren. Ter vergelijking: maar 6 procent van de jongeren ziet hier zelf een probleem.

soft skills onderzoekTe laat? Niet aangenomen!

Het gebrek aan soft skills zorgt er onder meer voor dat veel jongeren moeilijk aan een baan kunnen komen. Op tijd komen, je professioneel opstellen, mondelinge communicatie, flexibel zijn en de juiste houding hebben zijn voor werkgevers de 5 belangrijkste vaardigheden om een jongere in een sollicitatie de deur te wijzen. Zo zegt 46 procent van de werkgevers jongeren af te wijzen vanwege een gebrek aan de juiste houding. Van de jongere sollicitanten is bovendien 30 procent ooit niet aangenomen omdat ze niet op tijd kwamen.

soft-skills-onderzoek-top-5Internationaal project tegen jeugdwerkloosheid

De cijfers komen uit een onderzoek van de KU Leuven. Het onderzoek is uitgevoerd in het kader van ‘App-titude‘, een internationaal project dat jeugdwerkloosheid wil bestrijden en daarvoor volgend jaar onder meer met een interactieve website komt over ‘de werkhouding van de toekomst’. Stoof, het Nederlandse opleidingsfonds voor de uitzendbranche, is een van de opdrachtgevers.

App in maart 2017

‘De resultaten van het onderzoek van de KU Leuven zijn slechts een beginpunt, een eerste aanzet. Het App-titude-project wil vooral bewustwording creëren bij jongeren’, verduidelijkt Stoof-directeur Adriana Stel.

In maart 2017 moet het project een applicatie voor jongeren opleveren. De 10 soft skills waarbij de discrepantie tussen de mening van jongeren en werkgevers het grootst is vormen daarvoor de basis. De app moet jongeren ervan bewustmaken dat deze 10 soft skills ‘van essentieel belang zijn om een baan te vinden en te behouden’, aldus Stel.

soft-skills-bannersoft skills legendasoft skills 1 en 2soft skills 3 en 4soft skills 5 en 6soft skills 7 en 8soft skills 9 en 10

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners