Oeps: IT-kandidaat weigert aangeboden baan steeds vaker

Peter Boerman Op 03 mei 2016
Gem. leestijd 2 min 2160x gelezen
Deel dit artikel:
Oeps: IT-kandidaat weigert aangeboden baan steeds vaker

Een IT’er een baan aanbieden is bepaald geen garantie dat diegene ook daadwerkelijk voor je komt werken. Waar IT-sollicitanten in 2014 en 2015 nog 85 procent van alle aanbiedingen accepteerden, is dat dit jaar flink gedaald tot slechts 70 procent.

‘Hiring managers moeten zich niet rijk rekenen totdat de inkt van de handtekening op het arbeidscontract droog is’, aldus Paul Storimans van RPO-dienstverlener en IT- en technology recruitmentbureau Sterksen, dat de IT-arbeidsmarkt onderzocht en concludeert dat er ‘wildgroei’ is, vergelijkbaar met de situatie enkele jaren geleden.

Wie weigert? Twee verklaringen

‘Dat er weer meer aanbiedingen worden afgewezen, zagen we ook in eerdere oplevingen van de vraag, zoals in 1999, 2006, 2007 en 2011′, aldus Storimans’ collega Donald Derksen. Er zijn volgens het bureau twee verklaringen te geven voor de groei in het aantal kandidaten dat een baan weigert:

#1. Meer procedures tegelijk

Goede kandidaten hebben volgens Storimans daadwerkelijk meer procedures lopen. ‘En daaruit vloeien dus ook meer aanbiedingen voort. Er kan natuurlijk maar één aanbieding worden geaccepteerd, dus als de kandidaat die ene accepteert vallen de andere aanbiedingen vanzelfsprekend af.’

De vraag naar IT’ers is volgens Sterksen momenteel dermate groot dat veelgevraagde kandidaten snel in meerdere procedures tegelijk worden gezogen, onder het mom van “als je toch gaat solliciteren, kom dan ook eens bij ons praten”. Bovendien is de drempel om te solliciteren bij veel bedrijven steeds lager komen te liggen. ‘Veelal volstaat het al om te klikken op een “apply via linkedin”-button, en is een sollicitatiebrief schrijven of veel verplichte velden invullen niet meer nodig.’

#2. Meer counteroffers

Een andere verklaring, aldus Sterksen, ligt in het aantal zogenoemde ‘counteroffers‘. Als een kandidaat een aanbieding krijgt van een andere werkgever, doet de huidige werkgever steeds vaker een aantrekkelijk tegenvoorstel. ‘Als gevolg daarvan blijven veel kandidaten alsnog bij hun huidige werkgever’, constateert Derksen.

Dat doen ze volgens hem echter zelden voor heel lang. ‘Uit eerder onderzoek is gebleken dat kandidaten die een counteroffer accepteren, veelal alsnog binnen een jaar hun baan definitief opzeggen. De onderliggende redenen om om zich heen te kijken zijn namelijk niet weggenomen, tenzij ze puur monetair van aard waren.’

De reden dat zoveel werkgevers counteroffers doen is ‘simpelweg omdat veel bedrijven met een groot probleem worden opgezadeld als een professional een lege stoel achterlaat. Die wordt namelijk niet zo makkelijk, en zeker niet zo snel ingevuld.’

Record in disbalans

In de 14 jaar dat Sterksen actief is in de Nederlandse IT-recruitmentmarkt, zag het bureau niet eerder een zo grote disbalans tussen vraag en aanbod van IT’ers, met name op domeinen als software- en web development. ‘Dat leidt bij veel organisaties tot serieuze problemen’, zegt Derksen, met alle prijsopdrijvende gevolgen van dien.

Gratis webinar

Het onderzoek waarop dit bericht is gebaseerd, de Labour Market Monitor IT 2016, is uitgevoerd door Sterksen en Intelligence Group en wordt medio mei in definitieve vorm verwacht.

Op 30 mei houden de onderzoekers een gratis webinar over de IT-arbeidsmarkt, dat gaat over alles dat je wilt weten om succesvol ICT-professionals te kunnen werven in de Nederlandse markt.

>> inschrijven kan via deze link

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners