De spanning op de arbeidsmarkt neemt weer toe… (hoe gaat dit aflopen…?)

De spanning op de arbeidsmarkt neemt weer iets toe, constateert het CBS. Er komen weer (iets) meer vacatures per werkloze beschikbaar. Een voorbode van nieuwe krapte? Of een tijdelijke oprisping?

Peter Boerman Op 16 februari 2021
Gem. leestijd 3 min 894x gelezen
Deel dit artikel:
De spanning op de arbeidsmarkt neemt weer toe… (hoe gaat dit aflopen…?)

Het zijn boeiende, maar ook wat verwarrende cijfers waar het CBS vandaag mee komt. Want is het nu goed nieuws over de arbeidsmarkt? Of overheersen toch de sombere geluiden? Duidelijk is dat de spanning op de arbeidsmarkt weer terug is…

spanning op de arbeidsmarkt

Bij de nationale rekenmeesters verstaan ze onder die ‘spanning op de arbeidsmarkt’ het aantal vacatures, gerekend per 100 werklozen. Dat cijfer had medio 2019 nog een hoogtepunt bereikt van 93 vacatures per 100 werklozen, maar zakte na het uitbreken van de coronacrisis flink weg, tot zelfs 51 in het derde kwartaal. Maar zie, in het laatste kwartaal van 2020 nam de spanning op de arbeidsmarkt toch weer toe, om uiteindelijk op 55 te eindigen. Nog altijd een behoorlijk verschil met 2013, toen het laagterecord van 14 vacatures per 100 werklozen werd bereikt.

Nog steeds veel vacatures

Wie de recente CBS-cijfers bekijkt, ziet dat er in Nederland dan ook nog steeds véél vacatures beschikbaar zijn. In het vierde kwartaal ging het om zo’n 210.000, een niveau dat vóór 2017 nooit behaald werd, en zelfs mijlenver weg leek te liggen. Er ontstonden zelfs ruim 257.000 nieuwe vacatures. Maar dat het totaal aantal vacatures desondanks met zo’n 6.000 daalde, had er vooral mee te maken dat er ook 263.000 vacatures vervuld werden. Ook dat is een cijfer dat vóór 2018 nog nooit werd gehaald, net zo min als in de middelste twee kwartalen van 2020. Oftewel: chapeau, recruiters van Nederland, hard gewerkt!

Chapeau, recruiters van Nederland, hard gewerkt!

Maar hoewel er dus nog steeds véél vacatures zijn, nam de zogeheten ‘vacaturegraad’ in het vierde kwartaal wel iets af. Waren er in het derde kwartaal nog 26 vacatures per 1.000 banen van werknemers, in het vierde kwartaal waren dat er 25. Halverwege 2019 bereikte de vacaturegraad zijn hoogste stand ooit, met 34 vacatures per duizend banen. Al blijft ook nu in sommige bedrijfstakken de vacaturegraad hoog. Zo kent de ICT nog altijd 54 vacatures op 1.000 werknemersbanen. Ook in de bouw blijft het personeelsgebrek fors, met een vacaturegraad van 46. En bij beide nam de vacaturegraad eind 2020 ook weer (behoorlijk) toe.

openstaande-vacatures spanning op de arbeidsmarkt

Meeste vacatures in Randstad

Eind december stonden de meeste vacatures overigens open in de handel (40.000), de zorg (38.000) en de zakelijke dienstverlening (33.000). Deze drie bedrijfstakken zijn samen goed voor ruim de helft van alle openstaande vacatures.

Handel, zorg en dienstverlening zijn goed voor de helft van de vacatures.

Weinig verrassend zijn de meeste vacatures nog altijd te vinden in Noord- en Zuid-Holland (respectievelijk 40.400 en 45.300). De randstad wordt gevolgd door Noord-Brabant (32.700), Gelderland (24.000) en Utrecht (21.300). In Drenthe, Flevoland en Zeeland stonden eind 2020 nog geen 5.000 vacatures open.

Meer over data op de arbeidsmarkt?

De behoefte aan data en relevante inzichten wordt, mede door corona en het vele thuiswerken, steeds groter. Maar hoe leer ook jij beslissingen nemen op basis van slimme inzichten? Data-expert Dirk Meeuws legt donderdag 18 februari tussen 11.00 en 12.00 in een (gratis) meet-up uit hoe je hierin de eerste stappen zet.

Inschrijven

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners