Starters en studenten langer op school of stage

Redactie Op 07 september 2009 Gem. leestijd 2 min2152x gelezen
Deel dit artikel:

De economische recessie zorgt voor een nieuwe trend onder studerende jongeren en starters. Doordat ze hun kansen op de arbeidsmarkt zien verminderen kiezen ze er vaker voor om langer te studeren of een extra stage te doen.

Langer studeren

Uit een onderzoek van Studentenwerk.nl onder 955 studenten blijkt dat ruim 45% van de ondervraagde studenten een vervolgstudie wil gaan doen om zichzelf te onderscheiden tijdens de recessie. Het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van de Intelligence Group komt overigens met andere cijfers en heeft het over 23%.

Studenten zien het momenteel niet zitten om in het huidige economische klimaat de arbeidsmarkt te betreden. Als ze het dan toch moeten doen komen ze liever goed beslagen ten ijs door de nodige CV-building zoals een tweede studie of een extra stage.

Deze trend is niet alleen aanwezig in het hoger onderwijs. Ook mbo’ers hebben weinig vertrouwen in het vinden van een baan en kiezen ervoor om langer op school te blijven. Ruim 6.500 mbo’ers die hun diploma haalden op niveau 1 of 2 kiezen ervoor om binnen het mbo door te studeren. Ook mbo’ers op niveau 3 en 4 kiezen voor doorleren. In totaal stromen er dit schooljaar 10.000 mbo’ers extra in. Dit blijkt uit de resultaten van het School Ex-programma dat mbo-instellingen de afgelopen maanden hebben uitgevoerd om jeugdwerkloosheid te voorkomen.

Extra stage voor starters

Het zoeken van een extra stage is echter niet voorbehouden aan studenten. Ook starters zoeken creatieve manieren om werkervaring op te doen en kiezen daarom steeds vaker voor een stage na het afstuderen.

Volgens StagePlaza is deze ontwikkeling ongunstig voor studenten die verplicht stage moeten lopen. Bedrijven zoeken naar de beste kandidaat en starters hebben het voordeel dat ze al een diploma en geen schoolse verplichtingen meer hebben. Zo kunnen studenten op zoek naar een stage makkelijk buiten de boot vallen.

Bronnen:

intermediairPW.nl

studentenwerk.nl

stageplaza.nl

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Digitaal bureau Elephant
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
RAFT
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency