Starters veelgevraagd, maar loon niet hoger dan in 2006

Peter Boerman Op 04 mei 2016
Gem. leestijd 2 min 1103x gelezen
Deel dit artikel:
Starters veelgevraagd, maar loon niet hoger dan in 2006

Starters zijn moment zeer veelgevraagd op de arbeidsmarkt, maar hun salarissen liggen nog niet hoger dan het niveau van 2006.

Dat blijkt uit onderzoek van Monsterboard. Volgens de bekende vacaturesite wordt in 31 procent van de vacatures nu specifiek gevraagd om medewerkers met minder dan 2 jaar werkervaring. Vorig jaar was dit nog maar 26 procent. En Monsterboard verwacht dat de vraag naar millennials nog wel even door blijft groeien, vooral in de ICT, sales en techniek.

startsalarissen

Ruimte voor salarisgroei

Als je de uurlonen voor starters in 2015 vergelijkt met het uurloon in 2006, dan liggen deze nog op precies hetzelfde niveau: gemiddeld 11,5 euro per uur (per maand voltijds werken verdien je dan 1993 euro bruto). In sommige sectoren verdien je wat meer; vooral in onderwijsfuncties ligt het starterssalaris hoger dan het gemiddelde. Ook in productie, de gezondheidszorg en de ICT verdien je gemiddeld iets meer; in de horeca en het toerisme, in de agrarische sector en in het transport en de logistiek juist weer iets minder.

Paar jaar geleden was het beter

Opvallend is dat starters tussen 2008 en 2010 aanzienlijk meer verdienden. Na een daling in het salaris zijn we nu voor meerdere sectoren weer terug op het niveau van 2006. Uitzondering hierop vormen de ICT-starters die nu een euro per uur meer verdienen dan in 2006, het gevolg van de grote vraag naar medewerkers met specialistische skills. Financials en bouwmedewerkers verdienen gemiddeld juist iets minder dan in 2006.

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners