Steeds meer vraag naar recruiters en intercedenten

Peter Boerman Op 21 februari 2014
Gem. leestijd 2 min 2648x gelezen
Deel dit artikel:
Steeds meer vraag naar recruiters en intercedenten

In het laatste kwartaal van 2013 is de vraag naar wervend personeel sterk gestegen.

Was eerder in 2013 het vacaturevolume voor recruiters al met gemiddeld 33 procent toegenomen ten opzichte van 2012, in het laatste kwartaal van 2013 is ook het vacaturevolume voor intercedenten met 27 procent en voor uitzendbureaumanagers zelfs met 210 procent gegroeid ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2012. Deze, en andere signalen wijzen erop dat werkgevers zich aan het voorbereiden zijn op de werving van nieuw personeel, zo blijkt uit analyses van Intelligence Group. 

Groei aantal vacatures in laatste kwartaal 2013

Na het dieptepunt, in het laatste kwartaal van 2012, is het vacaturevolume voor intercedenten, recruiters, adviseurs werving & selectie, uitzendbureau- en werving- & selectiemanagers in 2013 weer behoorlijk toegenomen. Vooral in het laatste kwartaal van 2013 is er sprake van een sterke groei, de hele categorie steeg 38 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Ook in het nieuwe jaar zet deze trend zich voort; het aantal vacatures voor wervend personeel valt in januari van dit jaar 14 procent hoger uit dan het driemaandelijkse gemiddelde van het laatste kwartaal in 2013 en 32 procent hoger dan het driemaandelijkse gemiddelde van het eerste kwartaal van 2013. Het was al te merken in de markt, er werd al over geschreven en getwitterd, nu is het ook in de cijfers terug te vinden. Samenvattend: werkgevers en uitzenders zijn zich nu echt aan het voorbereiden op betere tijden.

Grafiek

Geïndexeerde ontwikkeling aantal vacatures sinds het eerste kwartaal van 2011 t/m het vierde kwartaal van 2013.
Bron: Jobfeed.nl. Bewerking: Intelligence Group

Meer signalen dat werkgevers weer gaan werven
Naast de aantrekkende vraag naar recruiters en intercedenten, zijn er ook andere signalen dat de wereld van recruitment en arbeidsmarktcommunicatie in beweging is. Een paar van die signalen:

  • Het aantal vacatures is in het vierde kwartaal van 2013 toegenomen met 7 procent.
  • Het aantal sollicitaties op vacatures voor recruiters neemt af. Dit impliceert dat de arbeidsmarkt voor wervend personeel meer in evenwicht komt.
  • Allerlei organisaties zijn wervingscampagnes aan het ontwikkelen of aan het opstarten.
  • De cijfers van de ABU laten een lichte stijging zien in het aantal uitzenduren. Hierdoor zal waarschijnlijk ook de vraag naar intercedenten en uitzendbureaumanagers verder stijgen.

‘Sinds het vierde kwartaal komen er steeds meer geluiden van werkgevers die, al is het voorzichtig, weer gaan werven’, verklaart Geert-Jan Waasdorp, oprichter van Intelligence Group. ‘Met de toenemende vraag naar intercedenten en recruiters wordt de daad bij het woord gevoegd en zien we dat er reuring ontstaat. De spannende vraag is natuurlijk of dit gaat doorzetten in het tweede kwartaal van 2014.’

Technische verantwoording

De cijfers in dit artikel zijn afkomstig uit Jobfeed, dat alle vacatures op het Nederlandse web verzamelt, categoriseert en omzet naar doorzoekbare data. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, technologieleverancier van CV parsing en semantische zoek- en matchsoftware.  Intelligence Group doet sinds 2003 onderzoek op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie, doelgroepkennis en recruitmentvraagstukken. 

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners