Daling administratieve en financiële vacatures

Redactie Op 19 februari 2013
Gem. leestijd 2 min 3282x gelezen
Deel dit artikel:
Daling administratieve en financiële vacatures

Sterke daling administratieve en financiële vacaturesHet aantal vacatures is in de periode november-januari 2013 met 6,7% gedaald ten opzichte van een jaar ervoor. Met name de administratieve en financiële beroepsklassen zijn hard geraakt. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de monitoringtool voor de arbeidsmarkt met de grootste online database van Nederlandse vacatures.

Verdere daling administratieve & financiële vacatures

Vorig kwartaal kwam al een daling in administratieve en financiële vacatures aan het licht. Ook dit kwartaal zet deze trend door. Over de afgelopen drie maanden laat de beroepsklasse Administratie en Klantenservice maar liefst een daling in aantal vacatures zien van 23% ten opzichte van vorig jaar. Het aantal vacatures in Verzekeringen & Financiën neemt af met 17%.

Beroepsklasse % verandering
Engineering 7.7%
Informatie- en communicatietechnologie 4.6%
Installatie, reparatie en onderhoud -2.9%
Productie -3.5%
Gezondheidszorg en welzijn -5.8%
Bouw en delfstoffenwinning -11.6%
Beleid en bestuur -11.9%
Verkoop en handel -14.1%
Verzekeringen en financiën -17.1%
Administratie en klantenservice -23.3%

Top 10 grootste beroepsklassen, gerangschikt naar procentuele verandering in de periode november ‘12 t/m januari ‘13 ten opzichte van een jaar ervoor. Bron: Jobfeed

Beroepsklasse Engineering groeit

Hoewel het totaal aantal vacatures is gedaald, zijn er in de tien grootste beroepsklassen nog twee stijgers te zien. De beroepsklasse Engineering groeit met 8% en is daarmee de sterkste stijger. De beroepsklasse ICT, vorig jaar de grootste stijger, neemt ook dit keer weer toe.

Administratieve en financiële vacatures in beeld

De grafiek hieronder toont aan hoe sterk het aantal financiële en administratieve posities afgenomen zijn. Begin 2011 nam het aantal vacatures nog toe. Vanaf mei 2011 zette de daling in, waarbij in december 2012 slechts 56% van het administratieve vacaturevolume over was. De beroepsklasse Verzekeringen en Financiën toont in diezelfde periode ook een flinke afname (-40%).

Administratieve en financiële vacatures - Jobfeed

Aantal vacatures per maand in de beroepsklasse Administratie en Klantenservice en Verzekeringen en Financiën. Bron: Jobfeed

De daling in het aantal administratieve en financiële vacatures schept een verontrustend beeld. Gelukkig toont januari 2013 toont weer een stijging. Is dit slechts een tijdelijke piek na de feestdagen, of is dit een teken van herstel? Werf& en Jobfeed houden de situatie voor je in de gaten. Ben je benieuwd naar de veranderingen van alle beroepsklassen over 2012? Bekijk het volledige overzicht op Jobfeed.nl.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 57.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van meertalige CV parsing en semantic search & match oplossingen.

Deel dit artikel:

Onze partners Bekijk alle partners