Stijging in vacatures zet flink door: +17%

Peter Boerman Op 10 juli 2014
Gem. leestijd 3 min 2796x gelezen
Deel dit artikel:
Stijging in vacatures zet flink door: +17%

De arbeidsmarkt trekt flink aan: online waren er het vorige kwartaal 17 procent meer vacatures te vinden dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool van Textkernel, waarvoor 1,5 miljoen online vacatures werden bekeken. Hoewel de stijging ten opzichte van 2013 fors te noemen is, ligt het aantal vacatures nog wel steeds onder het niveau van  2011. Wel is er vanaf de tweede helft van 2013 een duidelijk stijgende lijn te zien:

Meer vacatures

Opmerkelijk is dat vooral de beroepsklassen ‘Verkoop en handel’ en ‘Productie’ een stijging laten zien, terwijl het aandeel vacatures in de beroepsklassen ‘ICT’ en ‘Gezondheidszorg en welzijn’ juist daalt. De zorg, 2 jaar geleden nog de op 3 na grootste beroepsklasse in het aantal vacatures, staat nu op plek 7.

Branches

Kijken we naar de branches, dan valt op dat de Handel, al langer de grootste vacatureleverancier, in 2014 nog verder terrein wint. Ook hier is in de gezondheidszorg de hoek te vinden waar de klappen vallen: het aandeel van de vacatures in de zorg nam in 2 jaar af van bijna 19 tot net iets meer dan 13 procent.

Verdeling vacatures

Per provincie

Per provincie is het moeilijk een algemene lijn te vinden. Gelderland, Flevoland en Friesland laten de sterkste groei zien in marktaandeel van vacatures, Zuid-Holland en Noord-Brabant dalen. Gelderland stijgt een plekje, ten koste van Utrecht.

Vacatures in Nederland

In Duitsland

Textkernel telt sinds enige tijd niet alleen de online vacatures in Nederland, maar ook in Duitsland en Frankrijk. Ook dat levert mooie plaatjes op, zoals hieronder. Ook in Duitsland, waar 2,5 miljoen online vacatures zijn bekeken, blijkt de beroepsklasse Verkoop en Handel geliefd, en Zorg en Welzijn minder. In Duitsland zorgen de productie- en industriële bedrijven voor veruit de meeste vacatures en blijkt in het noorden en midden van het land de groei het meest aan te trekken.

Vacatures in Duitsland
In Frankrijk

In Frankrijk, waar 2,25 miljoen job postings zijn geteld, komt de groei vooral van het ‘Île de France’, makkelijker gezegd: Parijs. Bijna een kwart van alle vacatures in Frankrijk komt uit deze regio, zo blijkt, op gepaste afstand gevolgd door de Rhone en de Alpen-regio, die bovendien een sterk verlies aan vacatures moest noteren. In Frankrijk blijken vooral de overheid en non-profitinstellingen relatief minder vacatures te hebben, net als – verrassend genoeg – de IT-sector. Relatieve stijgers zijn hier de industrieën die al veel vacatures hadden: de handel en verkoop en de industriële sector.

Vacatures in Frankrijk

Over Analytics by Jobfeed
In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de volgende drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Jobfeed verzamelt wekelijks ruim 58.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen, ontdubbelt ze, categoriseert ze en zet ze vervolgens om in doorzoekbare data. Jobfeed is een initiatief van Textkernel, softwareleverancier van meertalige cv-parsing en semantische search & match-oplossingen.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners