Stimuleer fiscaal verhuizing vanwege werk

Peter Boerman Op 15 november 2011
Gem. leestijd 2 min 1775x gelezen
Deel dit artikel:

De meerderheid van de Nederlanders werkt liever op kantoor dan thuis, maar files bederven het plezier aanzienlijk. Wie binnen vijf kilometer van het werk gaat wonen, zou moeten worden gestimuleerd door het schrappen van de overdrachtsbelasting.

Alleenverdieners krijgen moeilijk hypotheek rond

Dat blijkt uit onderzoek van JobTrack.nl onder 28.153 respondenten, uitgevoerd door Intelligence Group. Door de huidige situatie op de huizenmarkt is het vooral voor alleenverdieners lastig om te verhuizen. Zij krijgen moeilijk een hypotheek rond en komen vaak uit boven de inkomensgrens voor sociale huur. Dichter bij het werk gaan wonen is een manier om de files te vermijden, maar dat is lastig in de huidige huizenmarkt. Door de overdrachtsbelasting bij werkgerelateerde verhuizingen te schrappen, zou de overheid werkenden meer ruimte bieden om te verhuizen. Dit draagt niet alleen bij aan een afname van de verkeersdruk, maar kan ook de woningmarkt stimuleren. De helft van de Nederlanders ziet brood in een dergelijke maatregel, slechts 18% is het hier niet mee eens.

Vooral jongeren werken liever op kantoor dan thuis

Het onderzoek laat zien dat files vooral bij de jongere leeftijdsgroepen, tot 34 jaar, een negatieve invloed hebben op hoe zij de dag beginnen. Toch werkt deze groep liever op kantoor dan thuis. Het nieuwe werken wordt enorm gestimuleerd, maar blijkt niet altijd wenselijk te zijn. Jongeren zijn zich bijvoorbeeld nog volop aan het ontwikkelen en kunnen veel leren van collega’s. Dat is een punt waar werkgevers wel rekening mee moeten houden. Slechts een derde van de Nederlanders geeft de voorkeur aan thuiswerken. Naarmate men ouder wordt is een duidelijke afname te zien van de invloed van files en de wens om op kantoor te werken. Vanaf de leeftijd van 35 jaar werkt men juist liever thuis dan op kantoor. Bij 40% van de 55 tot 64-jarigen hebben files geen invloed op de werkmotivatie. 

Het Nationale Werkonderzoek

JobTrack.nl en Intelligence Group laten met Het Nationale Werkonderzoek 2011 de mening van de Nederlandse beroepsbevolking horen, om juiste beslissingen over de toekomst van Nederland in de politiek en op de werkvloer te stimuleren. Het Nationale Werkonderzoek wordt jaarlijks gehouden, in 2010 is het onderzoek voor het eerst uitgevoerd. Iedereen kan deelnemen via Het Nationale Werkonderzoek. De thema’s in Het Nationale Werkonderzoek (arbeidsethos, vertrouwen/zekerheid, werk/privé, solliciteren) zijn vooraf aangedragen door een groep Nederlanders met verschillende achtergronden. Jong en oud, laag- en hoogopgeleid, werkzaam en niet werkzaam. Dit persbericht is gebaseerd op een deel van Het Nationale Werkonderzoek 2011.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners