Gem. leestijd 3 min  3106x gelezen

Studenten filmen zichzelf een jaar lang om 700 officieren voor Defensie te werven

Studenten filmen zichzelf een jaar lang om 700 officieren voor Defensie te werven

In 2019 moet Defensie zo’n 700 nieuwe officieren zien aan te trekken. Speciaal daarvoor filmden 10 studenten zichzelf een jaar lang met GoPro’s. Het resultaat is nu te zien op YouTube, en trekt inmiddels veel bekijks.

‘De officiersopleiding van binnenuit’: onder dat motto worden 10 studenten bij Defensie een jaar lang gevolgd in hun opleidingstraject tot officier. De student-officieren filmen zichzelf en elkaar met GoPro’s tijdens hun opleiding aan de KMA en het KIM voor een functie bij Marine, Landmacht, Luchtmacht en Marechaussee.

De studenten filmen alles; van de eerste bivak, een boksgala en de kruisreis tot de eerste strepen

Uiteindelijk komt er een 13-delige serie uit. De eerste 12 delen daarvan staan inmiddels online, binnenkort volgt de laatste. In de twee afleveringen die vandaag online zijn gegaan zien we onder meer de ervaringen van de studenten aan het KIM (de adelborsten) tijdens hun twee weken durende ‘kruisreis’ en leggen de studenten van de KMA (de cadetten) hun Proeve van Bekwaamheid af.

Opleiding officieren was vaak nog wat onderbelicht

Bedoeling van de videoserie is jongeren op een enthousiaste manier inzage te geven in de officiersopleiding. De studenten filmen alles; de mooie momenten, maar ook de zware. Van de eerste bivak en het studeren in de collegebanken tot een boksgala, het eten van insecten en de eerste strepen.

wormen eten opleiding officieren

“De inhoud van de opleiding voor officieren bleef vaak nog onderbelicht in onze doelgroepcommunicatie”, vertelt Majoor Maaike Scholtens, die namens Defensie bij de videoserie betrokken was. “Het ging – én gaat – nog vaak over de functie die je ná die interne opleiding gaat doen. Maar de opleiding zelf is uiteindelijk wel echt een essentieel onderdeel van de start van je carrière bij Defensie. Dat wilden we meer laten zien.”

Snackable content; ‘realistisch enthousiaste’ tone-of-voice

De primaire doelgroep van de video’s bestaat uit laatstejaars vwo’ers, hbo’ers en wo’ers tussen de 17 en 29 jaar. De video’s hebben geen vast format, duren gemiddeld 5 minuten, en moeten vooral ‘snackable’ zijn, zo is het idee. ‘Realistisch enthousiast’, zo typeert Defensie de tone-of-voice. Steam is het arbeidsmarktcommunicatiebureau dat bij de ontwikkeling van het idee betrokken is geweest, productiemaatschappij CompanyFilms bij de uitvoering.

De opzet met het gebruik van GoPro’s en daarmee de échte beelden vanuit de studenten is heel bewust gekozen, zegt ze. “Niet geregisseerd, niet slechts de vrolijke momenten, maar juist óók de momenten waarop het wel eens wat minder leuk is. Om het prettig kijkbaar te houden hebben we de beelden soms wel aangevuld met beelden of interviews die door de regisseur zijn gemaakt.”

De keus voor een YouTube-serie was snel gemaakt: “Híér vinden wij onze doelgroep!”

De keus voor een YouTube-serie was volgens Scholtens overigens snel gemaakt. “Hier vinden wij onze doelgroep! Zij zitten zo ongeveer de hele dag online en kijken dan met name video’s. Dus dáár kunnen we ze vinden om hen te informeren. Uiteraard proberen we ze te laten doorklikken naar de werkenbijdefensie-site om zich zo verder te oriënteren op een eventuele loopbaan als officier. Daar staat ook alle verdere informatie en is de mogelijkheid om te solliciteren.”

‘Enthousiastelingen gezocht’

Op dag 1 van de opkomst is vorig jaar aan de studenten gevraagd wie hieraan mee wilde werken. “Van alle vrijwilligers is na een paar weken het materiaal bekeken en degene die echt voor interessant beeldmateriaal zorgden zijn geselecteerd”, vertelt Scholtens. “Deze serie stond of viel immers met hun input. Dus we zochten wel enthousiastelingen die het ook echt leuk vonden die GoPro overal mee naartoe te slepen en alles in beeld te brengen. Maar je ziet in de serie natuurlijk niet alleen die 10 personen in beeld, maar de hele groep.”

De serie wordt overigens goed gevolgd. De eerste 10 afleveringen zijn ruim 640.000 maal bekeken op YouTube, vertelt Scholtens. Directe conversiedoelen waren er niet, dus daar kan ze ook niet meteen iets over zeggen. “Doelstelling van deze serie was vooral branding, in de vorm van info- en entertainment. Overigens is de serie een van de vele onderdelen van de officieren-campagne die het hele jaar doorloopt. En die campagne heeft overall uiteraard wél conversiedoelstellingen.”

Maar of die gehaald worden? Dat is dus nog even afwachten…

Lees ook:

Hoofdredacteurbij Werf&

Peter Boerman

Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners