Trump en Brexit maken studenten minder optimistisch over hun baankansen

Peter Boerman Op 04 juli 2017
Gem. leestijd 2 min 301x gelezen
Deel dit artikel:
Trump en Brexit maken studenten minder optimistisch over hun baankansen

De onzekerheid in de wereld bereikt nu ook de Nederlandse student. De Brexit? President Trump? Het maakt studenten steeds minder optimistisch over het vinden van een baan.

Weliswaar zijn de meeste studenten nog steeds hoopvol als het om hun baankansen gaat, toch neemt hun aantal wel af. Momenteel is 83 procent van de studenten er optimistisch over dat ze binnen 6 maanden na hun diploma wel een baan hebben. Dat was een half jaar geleden nog 90 procent. Vooral het deel dat ‘zeer optimistisch’ is daalde flink: van ruim 52 procent naar 46 procent.

Instabiliteit en nationalisme reden tot zorg

Politieke instabiliteit zoals de Brexit, de Amerikaanse president Trump en aangewakkerd nationalisme is met 24 procent de grootste reden van zorg bij studenten. Inmiddels staat ook de lange kabinetsformatie op de zorgenlijst. Die wordt door zo’n 5 procent genoemd, blijkt uit onderzoek van Magnet.me onder ruim 5.600 studenten.

Studenten die aangeven 4 tot 5 keer per week alcohol te drinken blijken significant optimistischer

Meer drinken = meer optimisme

Opvallend detail uit het onderzoek: studenten die aangeven 4 tot 5 keer per week te drinken zijn significant optimistischer dan studenten die nooit of maximaal 1 keer per week iets alcoholisch tot zich nemen (89 procent tegenover 80 procent). De grote vraag is daarbij dan natuurlijk naar de oorzaak en het gevolg: zorgt het optimisme voor meer alcoholconsumptie, of is het juist andersom: maakt méér drank minder bezorgd?

In Engeland vrezen ze de Brexit nog veel meer

Het van oorsprong Rotterdamse online carrière-platform, dat inmiddels ook in Groot-Brittannië flink aan de weg timmert, heeft in mei ook Britse studenten ondervraagd over hun toekomst. Daaruit bleek dat zij de gevolgen van de Brexit nog veel meer vrezen. Waar in januari nog slechts 35 procent zei te verwachten op de arbeidsmarkt last te krijgen van het Britse vertrek uit de EU, is dat nu opgelopen tot bijna het dubbele.

magnet me studenten optimistisch

Lees ook

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners