Talent schaars? Welnee joh, in andere landen is het veel erger

Peter Boerman Op 19 mei 2015
Gem. leestijd 2 min 944x gelezen
Deel dit artikel:
Talent schaars? Welnee joh, in andere landen is het veel erger

Nederland hoort wereldwijd tot de landen waar werkgevers het minste moeite hebben om het juiste talent te vinden. 

Er mag in Nederland volop geklaagd worden over het tekort aan goede ICT’ers en technici, dat is bepaald geen typisch polderprobleem. Ook elders in de wereld is het aantal vaklieden dungezaaid, blijkt uit de jaarlijkse Talent Shortage Survey van Manpower, waarvoor ruim 41.700 hiring managers in 42 landen zijn ondervraagd.

manpower 4

Verdrievoudigd

Van alle respondenten zegt 38 procent dat ze moeite hebben om de juiste medewerkers te vinden. In Nederland is dat ‘slechts’ 14 procent, al is dit wel een verdrievoudiging ten opzichte van 2014, toen nog maar 5 procent van de respondenten zei moeite te hebben vacatures te vervullen.

manpower 5

Waar zijn de goede Grieken?

Met die 14 procent hoort Nederland bij de onderzochte landen met de mínste moeite om talent te vinden, samen met Spanje, Engeland en Ierland. In Japan, Peru, Hongkong, Brazilië, Roemenië en – opvallend genoeg – Griekenland klagen de werkgevers het meest over het vinden van de juiste mensen.

manpower

Effect op Nederland

Volgens Jilko Andringa, managing director van Manpower Nederland, raken de tekorten over de grens op een gegeven moment ook de Nederlandse arbeidsmarkt. ‘De grootmachten en landen die voorop lopen als het gaat om technische ontwikkelingen kampen met een groot tekort aan geschikte werknemers. Die effecten merken we op termijn mogelijk ook in Nederland.’

manpower 2

Ruimte voor groei

‘De economie trekt aan en er komt ruimte voor groei, ontwikkeling en innovatie bij bedrijven’, aldus Andringa. ‘Daarom zal ook de vraag naar talent toenemen in Nederland. Kijkend naar andere landen kunnen we constateren dat het tekort aan talent niet morgen verdwijnt en alleen maar toeneemt. Organisaties moeten hier hoe dan ook rekening mee houden, ook al voelen we de pijn in Nederland nu misschien nog niet.’

manpower 3

Lees meer over schaarste:

Foto via Flickr.com

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners