Te weinig opdrachten voor zzp'ers in 2010

Redactie Op 22 april 2011 Gem. leestijd 1 min1930x gelezen
Deel dit artikel:

Te weinig opdrachten voor zzp'ers in 2010Zzp’ers hebben in 2010 gemiddeld maar de helft (54 procent) van hun beschikbare tijd declarabel besteed. Dat blijkt uit onderzoek onder het Ondernemerspanel van de Kamer van Koophandel. De helft van de ondervraagde zzp’ers geeft aan vorig jaar minder opdrachten te hebben gehad dan wenselijk.

Zzp’ers in ICT-branche minste opdrachten

Met name in de informatie- en communicatiebranche gaven zzp’ers aan dat ze minder opdrachten hadden dan gewenst. 54 procent van de ICT’ers gaf dit aan.

Gemiddeld 21 opdrachten

In 2010 hebben zzp’ers gemiddeld voor 21 opdrachtgevers gewerkt. In de dienstensector had de zzp’er gemiddeld 11 opdrachtgevers. Bij 38 procent van de opdrachten ging het om een nieuwe opdrachtgever.

Opdrachten via netwerken

De helft van de zzp’ers bundelt de krachten met andere zzp’ers om meer en/of grotere opdrachten binnen te halen. Dat gebeurt het meest in de vorm van een (informeel) netwerk van zzp’ers. Bijna 80 procent van de respondenten zegt dat hij wordt ingehuurd om zijn specialistische kennis en ervaring. Hoe langer de zzp’er actief is, hoe sterker dit geldt.

Vanuit de opdrachtgevers in mkb en grootbedrijf wordt deze reden door 25% bevestigd. Opvallend is echter dat deze opdrachtgevers even vaak (25%) zzp’ers zeggen in te huren omdat zij dan flexibeler kunnen zijn in hun personeelsvoorziening. Door de zzp’ers zelf wordt deze reden door slechts 10% genoemd.

Bron: Kamer van Koophandel

Tags:
zzp,
Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners

123film
Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Apply
BRANDMANNEN
Bullhorn
Carerix
Compagnon
Cooble
Digitaal bureau Elephant
Employer Brand Builders
Freshheads
Guruz
Indeed
Intelligence Group
JEX
Jobdigger
Monsterboard
Pro Contact
Radancy
RAFT
Recruitercode
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
SendtoDeliver
Staff Capital
SteamTalmark
Textmetrics - Smart AI writing software voor  tekstoptimalisatie
the HERD
Tigris
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
Wees Vaardig
Your Talent Agency