Technici ruim bovenaan in ‘schaarste-ranglijst’

Peter Boerman Op 18 oktober 2016
Gem. leestijd 2 min 1583x gelezen
Deel dit artikel:
Technici ruim bovenaan in ‘schaarste-ranglijst’

Het zijn niet IT’ers, maar technici die – met afstand – de ranglijst aanvoeren van moeilijkst vervulbare vacatures. Met name hun ervaring en vaardigheden worden node gemist.

Niet alleen op vacatures voor technici komen opvallend weinig sollicitanten, de nummers 2 en 3 in de lijst van lastige vacatures zitten in min of meer dezelfde hoek: gespecialiseerde vaklieden, gevolgd door machine-operators in de productie. “Het tekort aan talent wordt in steeds meer sectoren voelbaar. Er is sprake van een groeiende kloof tussen de kennis en vaardigheden waar de markt naar op zoek is en de kennis en vaardigheden die worden aangeboden”, concludeert José Brenninkmeijer, coo van ManpowerGroup.

manpower tekort schaarste technici

Gebrek aan sollicitanten

Het wereldwijde uitzendbureau ondervroeg voor hun jaarlijkse Talent Shortage Survey 40.000 werkgevers, van wie 750 in Nederland. Van hen zegt 17 procent dat het moeite kost om vacatures in te vullen, een groei van 3 procentpunt in 1 jaar.

Maar liefst 35 procent van de werkgevers geeft aan dat het tekort aan sollicitanten daarbij het grootste probleem is. Daarnaast benoemt 20 procent dat een gebrek aan ‘harde’ vaardigheden voor moeilijkheden zorgt, gevolgd door een gebrek aan ervaring (18 procent). “Dit speelt ook zeker een rol als het gaat om een gebrek aan technici”, schetst Brenninkmeijer.

Top 10 van moeilijk invulbare vacatures

Nederlandse werkgevers hebben met name moeite met vacatures voor:

  1. Technici
  2. Gespecialiseerde vaklieden
  3. Machine-operators in de productie
  4. Artsen en ander niet-verplegend personeel in de zorg
  5. IT-medewerkers
  6. Verkoopmedewerkers
  7. Salesmanagers
  8. Chauffeurs
  9. Kantoorondersteunend personeel
  10. Accountancy en financiële experts

Hoe ga je om met die tekorten?

Werkgevers gaan op verschillende manieren om met de nijpende tekorten, zo blijkt uit het onderzoek. Zo’n 55 procent biedt training en ontwikkeling aan huidige werknemers aan om de vacatures alsnog te kunnen vervullen. Daarnaast onderzoekt 47 procent alternatieve wervingsstrategieën, en werft 40 procent buiten de eigen talentpool. Ruim 30 procent besteedt het werk uit, en bijna een kwart biedt aanvullende secundaire arbeidsvoorwaarden om aan mensen te komen.

jose brenninkmeijer manpower groupVluchtelingen of werklozen kun je ook omscholen

“De inzetbaarheid van een werknemer hangt steeds minder af van wat hij of zij al weet of kan, maar steeds meer van het vermogen om te leren en dit toe te passen”, stelt Brenninkmeijer. “Wij hebben zelf bijvoorbeeld steeds meer ervaring met voormalig vluchtelingen omscholen naar een geschikte baan. Of met – langdurig – werklozen die we opleiden tot bijvoorbeeld machine-operator. Zo snijdt het mes aan twee kanten, zowel voor de werkgever als de werknemer. En uiteindelijk voor de hele maatschappij.”

Beeld boven

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en het komt gewoon in je mailbox!

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners