Technische vacatures moeilijk? Nee joh, een half jaar is genoeg

Peter Boerman Op 18 mei 2016
Gem. leestijd 2 min 1069x gelezen
Deel dit artikel:
Technische vacatures moeilijk? Nee joh, een half jaar is genoeg

Schaarste in de technische sector? Valt wel mee, hoor. Driekwart van de vacatures is er binnen een half jaar vervuld.

Ook opvallend: nog niet 1 op de 3 technische bedrijven in Nederland heeft gemiddeld meer dan 2 vacatures per jaar uitstaan. en nog niet 1 op de 7 heeft er gemiddeld meer dan 6 per jaar.

technische

TechBarometer

En ook de invulling lijkt dus mee te vallen: bij slechts 8 procent duurt die langer dan 1 jaar. Dit toont althans ROVC aan in de eerste editie van de TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1.231 respondenten uit de technische branche.

Ervaring niet vereist, motivatie wel

Werkervaring blijkt volgens het onderzoek geen harde eis in de werving van uitvoerende technici op MBO-niveau. Soft skills staan daarentegen wel hoog op het wensenlijstje. Zo wordt betrokkenheid (39%) genoemd als zwaarstwegende eigenschap. Motivatie volgt op de voet met 31 procent. Een diploma op zak staat met slechts 12 procent op een derde plek.

Bijspijkeren mogelijk

“Het is goed om te zien dat persoonlijke eigenschappen steeds belangrijker worden bij de selectie van technici”, zegt John Huizing, algemeen directeur van ROVC. “Technische kennis is immers altijd bij te spijkeren. Dat iemand graag voor je wil werken of passie heeft voor zijn vak is veel belangrijker. De kans dat hij of zij snel het bedrijf verlaat is daardoor kleiner. Mooi meegenomen, want alle tijd die je niet hoeft te besteden aan het invullen van twee vacatures per jaar, komt ten goede aan andere werkzaamheden.”

Vooral niveau 3 en 4

Het grootste tekort bestaat aan gekwalificeerde technici op MBO-niveau 3 en 4, zo melden de respondenten. Als belangrijkste oorzaak hiervoor noemen zij de moeizame aansluiting van het reguliere onderwijs op het bedrijfsleven. Maar ook het slechte imago van de sector en de vergrijzing worden genoemd.

De kern van het probleem

Deze drie oorzaken leggen volgens ROVC de kern van het probleem bloot: de technische sector heeft te weinig instroom en een te hoge uitstroom. Respondenten denken dat vooral initiatieven vanuit het bedrijfsleven effectief zijn om deze trend een halt toe te roepen. Tegelijkertijd zien zij ook een grote rol weggelegd voor het onderwijs.

Foto: leerlingen aan het werk in het practicum van ROVC

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners