‘Tekort aan arbeidskrachten’ is voor uitzendbureaus de grootste rem op de groei

Peter Boerman Op 04 juni 2018
Gem. leestijd 2 min 1095x gelezen
Deel dit artikel:
‘Tekort aan arbeidskrachten’ is voor uitzendbureaus de grootste rem op de groei

Niet alleen grote bedrijven kampen met krapte op de arbeidsmarkt, ook uitzendbureaus hebben er steeds meer last van. Hun omzetten stijgen fors, maar waar halen ze nog goede mensen vandaan?

Het is nu zelfs zover dat uitzendbureaus een ‘tekort aan arbeidskrachten’ zien als grootste belemmering voor hun verdere groei, aldus het CBS. Bijna 6 op de 10 ondernemers in de uitzendbranche gaven in april aan dat een tekort aan arbeidskrachten hun activiteiten hindert.

Positieve verwachtingen

Niet dat die uitzendbureaus over activiteit te klagen hebben trouwens. De totale omzet in de branche lag in het eerste kwartaal dit jaar ruim 12 procent (!) boven die van vorig jaar. Het was daarmee gemiddeld de grootste groeier in de categorie zakelijke dienstverlening en de groei was zelfs een record voor de afgelopen 2 jaar. Ook de verwachtingen in de branche zijn zeer positief, aldus het CBS. Per saldo verwacht 63 procent van de ondernemers ook dit kwartaal een stijging van de omzet, aldus de Conjunctuurenquête Nederland.

uitzendbureaus

Als zelfs de uitzendbureaus niet meer leveren…

De toenemende krapte bij de uitzendbureaus is overigens geen nieuw fenomeen. Eerder meldde bijvoorbeeld de ABU het al, na onderzoek onder zijn leden. En ook het UWV merkte het al vaker op. De omvang van het probleem lijkt wel te verergeren. En dat heeft meteen gevolgen voor andere werkgevers op zoek naar personeel. Want als het uitzendbureau de mensen al niet meer kan leveren, maakt dat voor hen het probleem natuurlijk ook alleen maar groter.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners