Tekort aan bedrijfsartsen dreigt

Redactie Op 02 januari 2013
Gem. leestijd 2 min 2000x gelezen
Deel dit artikel:
Tekort aan bedrijfsartsen dreigt

Tekort aan bedrijfsartsen dreigtOver twee jaar wordt een tekort aan bedrijfsartsen verwacht omdat een groot deel van de artsen de komende jaren met pensioen gaat. Om dit op te vangen moeten jaarlijks minimaal 100 bedrijfsartsen beginnen met de specialisatieopleiding, maar in 2011 zijn er slechts 11 begonnen. Dit blijkt uit cijfers van de SER.

Specialisatie niet in trek

De vereniging van bedrijfsartsen NVAB waarschuwt al jaren voor het dreigende tekort. Nu zijn er zo’n 1.950 en om dat aantal te behouden moeten jaarlijks 100 tot 150 basisartsen beginnen aan de specialisatieopleiding. In de praktijk ligt dat aantal echter tussen de 10 en 20. Ook zijn werkgevers terughoudend in het opleiden van nieuwe artsen. De opleidingskosten, zo’n € 40.000 per arts, komen nu dikwijls voor rekening van de arbobureaus die hen in dienst hebben. Niet zelden begint een bedrijfsarts na het voltooien van de opleiding voor zichzelf. De NVAB pleit voor een fonds, dat zou moeten worden gevuld door de ministeries van Volksgezondheid en van Sociale Zaken, arbodiensten en werkgevers.

Imago van verzuimboer

Onder druk van marktwerking gingen bedrijven zoals ARBO-bureaus op zoek naar steeds goedkopere contracten. Hetzelfde werk moest dus voor minder geld en dus werd er gesneden in de preventieve taken van de bedrijfsartsen. Zij hebben op het oog immers minder rendement. Bedrijfsartsen zelf voelen zich vaak vooral een verzuimboer, is te lezen in het advies. Dit terwijl de preventieve taken steeds belangrijker worden, omdat mensen steeds langer goed moeten kunnen doorwerken. Dat doet het imago van het vak geen goed. Branchevereniging NVAB en de SER willen  het vak ‘aantrekkelijker maken’ door juist die preventie weer een belangrijke plaats te geven.

Korte termijn oplossing

In het advies heeft de SER voor de korte termijn een oplossing om het tekort aan bedrijfsartsen op te vangen. Laat een aantal werkzaamheden onder hun supervisie uitvoeren door arboverpleegkundigen. Maar deze zogeheten verlengdearmconstructie kent een probleem: er is namelijk ook een tekort aan arboverpleegkundigen.

Bronnen: FD | NVAB

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners