Tekort aan vakmensen lijkt nog jaren aan te houden

Peter Boerman Op 14 februari 2017
Gem. leestijd 2 min 925x gelezen
Deel dit artikel:
Tekort aan vakmensen lijkt nog jaren aan te houden

In de zorg, de bouw, het onderwijs, de ICT en de techniek: de krapte is nu bijna overal voelbaar, stelt het UWV. En de problemen zijn voorlopig ook nog niet verdwenen.

Steeds meer werkgevers kampen geregeld met moeilijk vervulbare vacatures, aldus UWV-onderzoek. En dan gaat het echt alleen niet meer over traditioneel lastige sectoren als de techniek en ICT. Ook in de zorg, de bouw, het onderwijs en in specifieke niches op eigenlijk alle niveaus zijn vacatures lastig in te vullen.

Krapte houdt nog wel even aan

En de krapte houdt ook nog wel even aan, verwacht het UWV. Door de economische groei bijvoorbeeld, maar anderzijds ook door vergrijzing en ontgroening: er komen uit het onderwijs simpelweg te weinig jonge mensen om de mensen die met pensioen gaan te vervangen.

uwv tekortenWaar zijn toch de verspaners?

In de ICT en de techniek ziet het UWV ‘al enige jaren’ tekorten. Het gaat bij technici onder meer om beroepen als onderhoudsmonteur, elektricien, loodgieter, ontwerper-constructeur, CNC-verspaner en werkvoorbereider/calculator. In de ICT is een grote behoefte aan programmeurs voor specifieke programmeertalen (zoals .net en java). Ook systeemanalisten en –ontwikkelaars zijn er schaars. En in de bouw is momenteel veel vraag naar vakmensen, zoals metselaars en timmermannen. De sector zat een paar jaar geleden nog in een crisis, maar kent door de aantrekkende woningmarkt nu weer een stevige behoefte aan goed personeel.

‘In de bouw is momenteel veel vraag naar vakmensen, zoals metselaars en timmermannen’

En de koks en de hoveniers?

Ook in specifieke functies in het financieel-economische segment, het onderwijs, de transportsector, de horeca en de groenvoorziening groet de vraag naar gekwalificeerd personeel. Het gaat dan bijvoorbeeld om accountants, docenten exacte vakken, vrachtwagenchauffeurs, restaurantkoks en hoveniers. Zelfs in de zorg is nu weer groei zichtbaar, aldus het UWV. In de zorg verdwenen vooral op de lagere beroepsniveaus de laatste jaren veel banen, maar bijvoorbeeld aan verpleegkundigen en verzorgenden-IG is nu weer een schreeuwend gebrek.

Lees ook:

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners