Tekort aan verpleegkundigen? Dat valt in Nederland nog reuze mee

Peter Boerman Op 11 januari 2018
Gem. leestijd 3 min 3402x gelezen
Deel dit artikel:
Tekort aan verpleegkundigen? Dat valt in Nederland nog reuze mee

Het tekort aan verpleegkundigen mag dan tot ‘urgente problemen‘ in de zorg leiden, internationaal gezien valt het in Nederland nog enorm mee, blijkt uit nieuwe cijfers.

Zo is het aantal online vacatures voor verpleegkundigen in nabij gelegen landen als Engeland, Duitsland en Frankrijk veel hoger, aldus onderzoek van Jobfeed, de big data-tool van Textkernel, die in een groot aantal landen online vacatures verzamelt, categoriseert en doorzoekbaar maakt. In het Verenigd Koninkrijk zijn er bijvoorbeeld elke maand bijna 10 keer zoveel online vacatures voor ‘nurses‘ te vinden dan bij ons voor verpleegkundigen.

online vacatures verpleegkundigen

1 vacature op ongeveer 500 inwoners

Ja, zeg je dan misschien, nogal wiedes: landen als Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn ook veel groter. Logisch dat ze daar dan ook méér vacatures voor verpleegkundigen hebben. Maar zelfs gecorrigeerd voor het aantal inwoners tellen deze drie landen nog steeds een groter tekort. Vooral het Verenigd Koninkrijk springt er hier uit, met 1 vacature op bijna 200 inwoners, terwijl Nederland bijna 1 vacature op ‘slechts’ ongeveer 500 inwoners heeft.

Nederland telt bijna 1 vacature voor verpleegkundigen op ongeveer 500 inwoners

online vacatures verpleegkundigen per 100000

Ongeveer 1 op 100 mensen is verpleegkundige

De cijfers worden voor het Verenigd Koninkrijk nog scherper als je beseft dat dat land slechts 0,79 verpleegkundigen per 100 inwoners telt. In Nederland ligt die verhouding op ongeveer 1,05 verpleegkundige per 100 inwoners. Het relatieve aantal online vacatures voor verpleegkundigen lijkt in vergelijking tot andere landen in Nederland zelfs ‘redelijk gemiddeld tot aan de lage kant’, aldus de Jobfeed-onderzoekers.

Nederland telt ongeveer 1,05 verpleegkundige per 100 inwoners

online vacatures verpleegkundigen top5

Steeds oudere bevolking

Op verzorgenden na blijken verpleegkundigen wel het meest gevraagde beroep te zijn in de sector gezondheidszorg en welzijn. Omdat de bevolking groeit en steeds ouder wordt, blijft de vraag naar verplegend personeel ook waarschijnlijk nog wel even toenemen. In Duitsland, België, en het Verenigd Koninkrijk zit de vraag naar zorgpersoneel ook flink in de lift.

online vacatures verpleegkundigen groei landen

Opvallend: de groei in online vacatures voor verpleegkundigen groeide in Frankrijk de afgelopen jaren met nog geen 3 procent. Dit is een fractie van de groei met dubbele cijfers die al hun noorderburen konden noteren.

Ruim de helft gaat via een intermediair

In Nederland komt meer dan de helft van de vacatures niet online via het ziekenhuis of de zorginstelling zelf, maar via een intermediair (zoals een uitzendbureau), aldus de Jobfeed-cijfers.

online vacatures verpleegkundigen intermediairs

Voor dit artikel analyseerde Jobfeed 1,5 miljoen unieke online vacatures voor verpleegkundigen. Die waren geplaatst tussen 1 november 2015 en 31 oktober 2017 in België, Duitsland, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Vacatures voor stages, bijbanen, vrijwilligerswerk en freelancers zijn buiten beschouwing gelaten. Data over het aantal verpleegkundigen per inwoner zijn afkomstig uit het rapport Health at Glance 2017 van de OECD.

Seminar ‘Beter werven in de zorg’

Weten hoe je werving in de zorg beter te maken? Minder kopzorg over je personeelstekort? Op 10 april organiseert de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie (opnieuw) het seminar Beter werven in de zorg. Met twee inspirerende gastsprekers en volop praktijkcases en handige tips om op korte, middellange en lange termijn je werving te optimaliseren. Meteen inschrijven? Of eerst meer informatie?

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners