Tekort hoogopgeleide technici is structureel

Redactie Op 15 augustus 2013
Gem. leestijd 2 min 4368x gelezen
Deel dit artikel:
Tekort hoogopgeleide technici is structureel

Het tekort aan hoger opgeleide technici is structureel en dat blijft voorlopig zo. In het tweede kwartaal van dit jaar lag de vraag 23% hoger dan in het tweede kwartaal van 2012. Opvallend is de toename in de regio Rotterdam, waar in het tweede kwartaal van dit jaar de vraag met 59% is gestegen ten opzichte van het hetzelfde kwartaal van afgelopen jaar.

Drie jaar stijging van de vraag naar technici

De vraag naar hoogopgeleide technici in de regio Rotterdam stijgt al drie jaar, maar sinds het vierde kwartaal 2012 stijgt de vraag in deze regio hard. Met als uitschieter een stijging van 59% in het tweede kwartaal 2013 blijkt uit onderzoek van Yacht. De vraag naar technici neemt over de hele linie toe: zowel designers, engineers, elektrotechnici, werktuigbouwkundigen als chemische technologen worden meer gevraagd. Opvallend veel vraag is er naar werkvoorbereiders. Ook de regio’s Breda en Maastricht laten een forse stijging zien van beide 28% en ook hier is deze stijging te zien in de volle breedte. De regio Eindhoven, waar van oudsher de grootste vraag naar ingenieurs is, laat in het tweede kwartaal een stijging zien van 17% ten opzichte van het tweede kwartaal van vorig jaar.

Technici zijn honkvast

Het ziet er naar uit dat de vraag voorlopig niet afneemt. In de tweede helft van het jaar is de vraag altijd hoger. De kloof tussen vraag en aanbod wordt nog bemoeilijkt omdat technici behoorlijk honkvast zijn, blijkt uit de Beroepen en Arbeidsmarkt Survey van Yacht van juni 2013. Zo geeft maar 4% aan actief op zoek te zijn naar een andere baan. Een veel groter percentage, ruim 28% geeft aan niet op zoek te zijn naar een andere baan. De rest geeft aan latent zoekend te zijn, dus van baan te veranderen als hij/zij een mooie baan krijgt aangeboden. En dat terwijl er beweging nodig is in die markt waar naar verwachting jaarlijks 70.000 technici uitstromen en slechts 35.000 technici instromen. Dat gegeven, gecombineerd met het feit dat de vraag naar hoogopgeleide technici alleen maar toeneemt maakt dat er ook in de toekomst een tekort blijft.

Internationaal werven

Berden: “Vraag en aanbod zijn totaal uit balans. Om die reden blijft het nodig om internationaal technici te werven. Dat was voor ons vorig jaar ook de reden om een global sourcing center in te richten, van waaruit wereldwijd ingenieurs geworven worden voor de Nederlandse markt. Met inmiddels meer dan 30 nationaliteiten in dienst, vergt dit letterlijk en figuurlijk een cultuurverandering”.

[box type=”shadow” align=”alignleft” width=”620″ ]

Succesvol werven in de techniek: 10 oktober 2013

Op donderdag 10 oktober ontdekt u tijdens de inspirerende sectorclass Succesvol werven in de techniek hoe u als techniekwerkgever het werven van technisch talent kunt verbeteren en optimaliseren. U leert aan welke knoppen u kunt draaien om op het juiste moment de juiste medewerkers aan te trekken met het juiste profiel. Aan de hand van cijfers, handvatten, voorbeelden en praktijkcases krijgt u concrete handvatten om zelf het verschil te kunnen maken. Na afloop gaat u naar huis met een concreet plan van aanpak voor de korte, middellange en lange termijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.[/box]

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners