En de vacaturekampioen van Nederland heet… Terneuzen

Peter Boerman Op 01 mei 2017
Gem. leestijd 2 min 395x gelezen
Deel dit artikel:
En de vacaturekampioen van Nederland heet… Terneuzen

De groei van het aantal vacatures speelde zich het afgelopen kwartaal vooral af in Zeeland, zo blijkt. En met name Terneuzen is daarbij de grote winnaar.

In de stad in Zeeuws-Vlaanderen, zo’n 25.000 inwoners groot, stonden in de eerste drie maanden van 2017 maar liefst 929 vacatures open, een groei van van ruim 31 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor. Naar de oorzaak is het een beetje gissen, maar in Terneuzen is bijna een derde (!) te vinden van alle vacatures in Zeeland, aldus onderzoek van vacaturezoekmachine Adzuna. Maak je borst dus maar nat, recruiters in zuidelijk Zeeland..

In Friesland en Limburg juist minder

Met zo’n 3.043 beschikbare vacatures liet Zeeland procentueel overigens ook de sterkste groei zien van alle provincies: ruim 20 procent. In de hele Nederlandse arbeidsmarkt was de groei in het eerste kwartaal van 2017 nog altijd zo’n 4,6 procent, tot in totaal iets meer dan 245.000 vacatures. Ook in Gelderland groeide het aantal vacatures flink, met 12,0 procent. In Limburg (-4,2%) en Friesland (-4,7%) nam het aantal vacatures dat Adzuna vond juist af.

adzuna terneuzen

Zeeland rules

Ook in ander recent onderzoek over het eerste kwartaal, komt Zeeland als groeikampioen naar voren. Bij Matchcare, dat zich baseert op Jobfeed, neemt het aantal vacatures in de kustprovincie in één kwartaal zelfs met 30 procent toe. Ook in dit onderzoek is Gelderland overigens een goede tweede, met zo’n 17 procent méér vacatures. Het beeld over de rest van het land is bij hen wat gelijkmatiger.

Meer salaris geboden

Uit het Adzuna-onderzoek blijkt verder dat werkzoekenden ook mogen hopen op een beter salaris bij hun nieuwe baan. Het gemiddeld aangeboden salaris in de vacatureteksten steeg immers met 4,6 procent, naar een bruto jaarsalaris van 38.736 euro. In alle provincies nam het aangeboden salaris toe. Noord-Holland blijft de provincie waar de hoogste salarissen aangeboden worden, het salaris steeg hier zelfs met 4,7 procent.

Het gemiddeld aangeboden salaris steeg met 4,6 procent

Vooral in detailhandel en klantenservice

“De fikse sprong in het aangeboden salaris is te zien in de meeste sectoren”, aldus Thomas De Schuyter, country manager bij Adzuna. “Vooral het salaris voor vacatures in de klantenservice en detailhandel steeg sterk, met respectievelijk 11,2 en 15,7 procent. In sectoren waar vacatures steeds moeilijker worden vervuld, proberen bedrijven meer kandidaten aan te trekken met betere salarissen.”

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners