Tips voor een topsite #1: hoe ‘verkoop’ je jouw vacatures?

Bas van de Haterd Op 03 augustus 2017
Gem. leestijd 4 min 3311x gelezen
Deel dit artikel:
Tips voor een topsite #1: hoe ‘verkoop’ je jouw vacatures?

Kandidaten zoeken op je werkenbij-site vooral naar: vacatures. In een korte serie laten we zien hoe je hen daarbij het hof maakt. Vandaag: quotes en streamers.

Van al het bezoek op je werkenbij-site komt tussen de 80% en 90% meteen voor je vacatures. Alle andere contentpagina’s? De best bekeken pagina haalt meestal net 1% van het totale bezoek. Wat dat betekent? Dat je je bedrijf zoveel mogelijk moet verkopen in, en rondom, de vacature. Dat is namelijk de enige plek waar je kandidaten kijken.

Tip 1: Aandacht trekkende quotes

In deze serie bekijken we wat je allemaal rondom die vacatures kunt aanbieden, buiten de functie-eisen en het functieprofiel om. Vandaag gaat het daarbij om een aantal dingen die je op goede sites vaak ziet: quotes, referenties, en streamers, die in één zin uitleggen wat de functie doet en/of waarom die zo gaaf is.

Bij Bol.com zetten ze bijvoorbeeld meteen bovenin de vacaturetekst een quote van een medewerker. Bij Amerpoort daarentegen zetten ze de quote in het midden, om de vacaturetekst te ‘breken’. Door een grote foto en opvallende kleurstelling te gebruiken, legt deze instelling ook bewust de nadruk op de quote.

Bij intermediair Continu is de foto met de quote in de rechterzijbalk verwerkt, waar ook de informatie over de recruiter staat en het ‘waarom kiezen voor Continu’. Bij verschillende vacatures kunnen andere quotes komen te staan, die soms over de werkinhoud, maar soms ook over de dienstverlening van Continu gaan.

quote

Tip 2: Referenties om op door te klikken

Nog een voorbeeld van hoe je rondom vacatures toch veel informatie over je organisatie kunt geven: referenties. Voor een eerste voorbeeld kijken we opnieuw naar de bol-site. Hier staan onderaan de vacature 3 foto’s van collega’s waarop je als werkzoekende kunt doorklikken. Doe je dat, dan opent een hele pagina met een langer verhaal van die collega.

Ook bij accountant BDO zie je zoiets, alleen dan in de zijbalk verwerkt. Een relevante collega, met een quote, naar wiens verhaal je kunt doorklikken. Persoonlijk zou ik die quote meer nadruk geven door een andere kleur voor de tekst te kiezen, maar dat is natuurlijk een keuze.

Tip 3: Streamers die in 1 zin overtuigen

Een derde manier die je in veel sites ziet om vacatures ‘aan te kleden’ zijn streamers: één zin (of vooruit: soms twee) waarin wordt uitgelegd waarom de functie in kwestie zo gaaf is, of wat je er eigenlijk kunt gaan doen. Bij Coolblue heet dat: ‘Wat je op verjaardagen vertelt dat je doet’. Ze doen het meteen onder de vacaturetitel:

Interactief bureau Kaliber gebruikt ook twee korte zinnetjes om duidelijk aan te geven wat je moet kunnen of waarom je deze functie moet willen. Zoals bij de stagiair: ‘Lijkt het je leuk om bij een creatief en interactief bureau te werken? Dan is dit je kans!’

De mooiste integratie, vind ik, zie je echter bij intermediair Continu. Daar beweegt de zin mee met de sollicitatiebutton. Hij staat meteen boven de vacature en het moment dat je de vacature verder leest blijft deze continu in beeld met de sollicitatieknop er naast.

continu streamer

Tekstueel is misschien niet elke zin op de site van Continu een hoogstandje. Het is natuurlijk ook niet makkelijk om voor zoveel vacatures één goede omschrijvende zin te bedenken. Maar technisch is het wat mij betreft wel optimaal erin verwerkt.

bas van de haterd2 november: Digitaal Werven

De auteur van dit artikel, Bas van de Haterd, is organisator van Digitaal Werven. Op 2 november vindt in Utrecht het evenement plaats dat volledig draait om de digitale sollicitatie-ervaring. Wie heeft dit jaar de beste werkenbij-site in Nederland? Op Digitaal Werven wordt het bekend gemaakt. Bekijk hier het volledige programma.

Lees meer over Digitaal Werven:

Stem mee!

Welke digitale wervingssite vind jij de beste van Nederland? Laat het weten, voor 30 september!

Deel dit artikel:

Bas van de Haterd

bij Digitaal-Werven
Bas van de Haterd is onder meer initiatiefnemer van Digitaal-Werven, een jaarlijks onderzoek naar welke organisatie kandidaten de beste sollicitatie-ervaring biedt, en samen met Werf& organisator van TA Live.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners