Zorgbedrijven moeten dit jaar zo’n 130.000 vacatures vullen, becijferde het UWV. De komende 4 jaar wordt zelfs een tekort van 100.000 medewerkers verwacht. Wat valt daartegen nog uit te halen?
Een paar jaar geleden regende het nog ontslagen in de zorgsector, maar inmiddels is het weer alle hens aan dek. Vorig jaar had ongeveer de helft van de werkgevers in de zorg te maken met moeilijk vervulbare vacatures, meldt het UWV in een recente factsheet. In ziekenhuizen, GGZ, verpleeghuizen en thuiszorg lag dit percentage zelfs rond de 80%.
Van de ziekenhuizen kampt rond de 80% met moeilijk vervulbare vacatures
Met name verpleegkundigen en IG-verzorgenden zijn moeilijk te vinden, zowel op mbo- als op hbo-niveau. Die tekorten nemen de komende tijd dan ook toe.
Verwachte banengroei dit jaar: 1,5%
Het UWV verwacht dat het aantal banen in de zorg dit jaar met zo’n 1,5% stijgt tot ongeveer 1,1 miljoen. Deze week, de Week van Zorg en Welzijn, openen veel zorginstellingen hun deuren om te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Daarmee willen de instellingen werkzoekenden een kans bieden de zorg te ontdekken.
Dubbele effecten van vergrijzing
De zorg kampt met dubbele effecten van vergrijzing, zo schetst het UWV. Aan de ene kant vraagt de ouder wordende bevolking om méér zorg, anderzijds kampt de sector zelf met een gebrek aan jonge instroom om de vele met pensioen gaande uittreders te vervangen. Iets wat Berenschot en V&VN eind vorig jaar overigens ook al constateerden, ongeveer in dezelfde tijd dat Intelligence Group en Compagnon naar buiten brachten dat het aantal vacatures in de zorg op recordhoogte stond en alleen maar verder door lijkt te groeien.
Wat is er nog tegen te doen?
De grote vraag is natuurlijk: wat is er nog aan dat nijpende tekort te doen? Voor de korte termijn ziet het UWV dan bijvoorbeeld toekomst in maatregelen als efficiënter roosteren, contracten zoveel mogelijk verruimen en niet-zorgtaken vaker laten uitvoeren door servicemedewerkers. Op de lange termijn wordt onder meer gedacht aan: meer zijinstromers en betere erkenning en waardering voor zorgmedewerkers.
Concrete cases en praktijkvoorbeelden
Organisaties in den lande zijn ook vaak op andere, meer concrete manieren al aan de slag om het tekort de baas te blijven. Ze richten zich bijvoorbeeld meer op Belgen en/of mannen (84% van de medewerkers in de zorg is nu namelijk vrouw). Of ze proberen met zoveel mogelijk instellingen in een regio samen te werken aan poolvorming.
Meer van zulke concrete cases en praktijkvoorbeelden (van onder meer Axion Continu en het Reinier de Graaf-gasthuis)? Die worden behandeld tijdens het sectorseminar ‘Beter werven in de zorg‘, dat op 10 april in Amersfoort plaatsvindt.