Top 10 jobboards beheerst 41% vacature-uitingen

Peter Boerman Op 05 juli 2012
Gem. leestijd 3 min 5789x gelezen
Deel dit artikel:

Top 10 jobboards beheerst 41% van vacature-uitingen Het aantal unieke vacatures is in het afgelopen kwartaal met 2,5 procent gestegen. Het aantal vacatureplaatsingen steeg daarentegen met maar liefst 32 procent vergeleken met het voorgaande kwartaal. Dat blijkt uit cijfers van Jobfeed, de grootste informatiebron van Nederlandse vacatures online.

De top 10 staat op zijn kop

Het afgelopen kwartaal is veel veranderd in de top 10 jobsites, op basis van het aantal gevonden online vacatures. De tien grootste jobboards hebben hun marktaandeel flink uitgebreid.  Nationale vacaturebank en Monsterboard hebben in de top 5 plaats gemaakt voor Vacaturebase en 12jobs. Het aantal vacatureplaatsingen op Nationale Vacaturebank is met 7% gedaald ten opzichte van vorig kwartaal. Monsterboard toont nog een stijging van 7%. Dit valt echter in het niets ten opzichte van de overige sites als Banenmatch +95%, Onlineuitzendbureau.nl +105%, 12jobs +135% en Jobtrack +162%.

Vergroting marktaandeel

De grafiek hieronder toont de tien grootste jobboards in het tweede kwartaal van 2012.

Marktaandeel aantal vacature-uitingen van commerciële, onafhankelijke jobboards Q2 2012. Bron: Jobfeed

De flinke groei van de vacaturesites is ook zichtbaar in het marktaandeel. De top 10 heeft gezamenlijk 9% meer vacatureplaatsingen in het bezit dan in het vorige kwartaal. Banenmatch is de hoofdverantwoordelijke hiervoor. Zij stijgen in marktaandeel van 5% marktaandeel naar 11%.

Analyse van de type vacatures per site

Jobfeed maakt sinds kort onderscheid in het soort vacatures* gevonden op de vacaturebanken.

De grafiek hierboven toont het aantal vacatures per site, opgesplitst in type vacature*: uniek, externe doublures (ook gevonden op andere sites) en interne doublures (vaker gevonden binnen de eigen site). Nationale vacaturebank heeft het meeste aantal unieke vacatures. Daarna volgt Jobbird. Relatief gezien bestaat het grootste aandeel van vacatures op Jobbird uit externe doublures. Het aandeel interne doublures is echter klein: 24%. 12jobs.nl heeft het grootste aandeel interne doublures. 80% van de vacatures op 12jobs.nl zijn interne doublures. Interne doublures kunnen ontstaan als vacatures binnen een periode van zes weken worden herplaatst.

Over drie maanden volgt de nieuwe stand van zaken. Werf& en Jobfeed blijven de arbeidsmarkt voor u monitoren.

*Type vacatures in Jobfeed:

Unieke vacatures: vacatures die op geen andere sites gevonden zijn **
Externe doublures: vacatureplaatsingen die op meerdere sites zijn gevonden**
Interne doublures: vacatureplaatsingen die binnen dezelfde site zijn gevonden**
** binnen de ontdubbelingsperiode van 6 weken

Over Analytics by Jobfeed

Analytics by jobfeedIn de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

De cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 57.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV, softwareleverancier van CV parsing en Search & Match oplossingen.

 

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners