Tot 2020 toenemende werkloosheid en grote schaarste

Peter Boerman Op 28 november 2013
Gem. leestijd 2 min 4968x gelezen
Deel dit artikel:
Tot 2020 toenemende werkloosheid en grote schaarste

Nederland moet de komende jaren rekening blijven houden met hoge werkloosheidscijfers, zelfs als de economie weer aantrekt. Vooral bij banken en verzekeraars zullen nog harde klappen vallen. Tegelijkertijd neemt de vraag naar IT’ers, technici en docenten toe en ontstaat er een heuse war for talent. Belangrijke reden is de almaar toenemende mismatch op de arbeidsmarkt. Tijdig omscholen en gerichte ontwikkeling moeten daarom veel actiever opgepakt worden. 

Tienduizenden arbeidsplaatsen verdwijnen

Uit het jongste trendrapport van uitzendorganisatie Tempo-Team blijkt dat de automatisering de komende jaren een flinke sprint zal trekken. Daardoor verdwijnen tot 2020 tienduizenden arbeidsplaatsen, met name bij banken en verzekeraars. Ingewijden verwachten dat het daar om 30.000 tot 50.000 banen gaat. In sommige sectoren neemt ook de vraag naar uitvoerend werk af. Recent voorbeeld hiervan is de bouw van een nieuw, volledig geautomatiseerd, distributiecentrum van Wehkamp. Daar wordt de productiecapaciteit verdubbeld, met aanzienlijk minder mensen.

War for talent

De vraag naar onder meer IT’ers, internetspecialisten, proces-ingenieurs, logistiek specialisten, techneuten en docenten neemt naar verwachting juist toe. “Veel mensen die als gevolg van die oprukkende automatisering hun baan verliezen, hebben echter niet altijd de juiste competenties om deze openstaande vacatures in te vullen”, aldus Suzanne Jungjohann, HR Directeur bij Tempo-Team. “We kunnen het ons door de crisis nu nog moeilijk voorstellen, maar de talent schaarste wordt de komende jaren echt een probleem waar onze economie last van gaat krijgen. Veel werkzoekenden komen simpelweg niet aan de slag omdat ze niet het goede profiel hebben. En bedrijven die hun vacatures niet krijgen ingevuld, die gaan mensen wegkapen. Een war for talent dus.”

Omscholen om verlies van talent te voorkomen

Een derde van de bedrijven rekent op een uitstroom van goed presterende mensen zodra de economie weer aantrekt. Werkgevers die dit voor willen zijn, doen er goed aan om nu al te investeren in de begeleiding en ontwikkeling van hun personeel. Dit kan door goed in kaart te brengen welke vaardigheden je mensen in de nabije toekomst nodig hebben en tijdig opleidingstrajecten aan te bieden. Zo voorkom je over enkele jaren een exodus van talent.

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners