Helft HR-managers: ‘Traag sollicitatieproces kostte ons al goede kandidaten’

Peter Boerman Op 16 januari 2017
Gem. leestijd 2 min 1746x gelezen
Deel dit artikel:
Helft HR-managers: ‘Traag sollicitatieproces kostte ons al goede kandidaten’

Een te traag sollicitatieproces leidt er steeds vaker toe dat een goede kandidaat liever bij een ander bedrijf een handtekening onder een contract zet.

Bijna de helft van de HR-managers in Nederland (49%) geeft aan door een traag proces al wel eens een gekwalificeerde kandidaat te zijn verloren. Toch wordt er nog niet veel gedaan aan die snelheid. Zo geeft 53 procent toe dat de sollicitatieprocedure bij hun organisatie nu gemiddeld langer duurt dan 3 jaar geleden.

34%: ‘Er is meer bureaucratie rond vacatures’

Hiervoor dragen de ondervraagde HR-managers diverse oorzaken aan. In de eerste plaats zegt 59 procent van hen dat gekwalificeerde kandidaten vinden ‘een steeds grotere uitdaging vormt’. Daarnaast zegt ook 39 procent dat ‘de verwachtingen van de gewenste kandidaten zijn gestegen’ En 34 procent meldt meer bureaucratie rondom vacatures: ‘Er zijn intern meer belanghebbenden bij betrokken’.

93%: ‘Talent vinden is (grote) uitdaging’

De cijfers komen uit een onderzoek van Robert Half en Market Probe onder 200 HR-managers over heel Nederland. De ondervraagden geven in het onderzoek wel aan het belang te zien van de ‘heviger strijd om talent’. Ze zeggen daar ook moeite mee te hebben: maar liefst 93 procent noemt het (enigszins tot zeer) uitdagend om gekwalificeerde professionals te vinden.

34%: ‘Gebrek aan technische niche-experts’

De belangrijkste oorzaken die zij daarvoor noemen:

  • Gebrek aan technische niche-experts (34%)
  • De vraag is groter dan het aanbod (26%)
  • Gebrek aan commerciële, zakelijke vaardigheden (21%)
  • Gebrek aan pas afgestudeerden/nieuwe kandidaten (10%)
  • Gebrek aan communicatievaardigheden (9%)

76%: ‘Retentie is een zorg’

De positieve economische vooruitzichten zijn ook reden tot zorg voor de ondervraagde HR-managers. De talenten die werkzaam zijn binnen het ene bedrijf zijn immers ook aantrekkelijk voor het andere. Retentie staat dan ook weer hoog op de agenda. Maar liefst 76 procent van de HR-managers rapporteert zich zorgen te maken dat talenten in 2017 het bedrijf verlaten. Dit onderstreept volgens Jan Koornneef, division manager van Robert Half in Nederland, nog maar eens de noodzaak van ‘een uitgewerkt talentmanagementplan, om talent binnen te halen én te houden.’

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners