Trend: de opkomst van de pop-up store, speciaal om talent aan te trekken

Peter Boerman Op 23 oktober 2018
Gem. leestijd 4 min 2643x gelezen
Deel dit artikel:
Trend: de opkomst van de pop-up store, speciaal om talent aan te trekken

De pop-up store is inmiddels een vertrouwd fenomeen in de winkelstraat en op de stations. De laatste tijd worden ze ook steeds vaker ontdekt als manier om met talent in contact te komen. Getuige deze 4 recente voorbeelden.

Wil je opvallen met je arbeidsmarktcommunicatie? Een pop-up store kan dan zomaar een goed idee zijn. Deze organisaties gingen je in elk geval voor:

#1. De Antea Group: spel om de Dom restaureren

Jongste loot aan de inmiddels best rijke boom van de pop-up stores is de Antea Group. Het gaat goed met de technische dienstverlener, en dus is nieuw personeel dringend gewenst. Speciaal daarvoor werd maandagmiddag 22 oktober op Utrecht Centraal een pop up-store geopend (boven een foto van de opbouw van de ‘winkel’). Voorbijgangers kunnen hier een week lang kennismaken met het bedrijf zelf én met de ingenieurswereld.

‘We hebben bewust gekozen voor het grootste spoorknooppunt van Nederland, waar ook veel jonge mensen langskomen’

‘We hebben bewust voor het grootste spoorknooppunt van Nederland gekozen waar ook veel jonge mensen langskomen’, zegt Rob van Dongen, de ceo van Antea Group Nederland in het FD. ‘Dan kunnen we ze vertellen wat ons vak is en kunnen we ze enthousiasmeren voor ons bedrijf.’

antea pop-up store

De tijdelijke winkel wordt gerund door de medewerkers van het ingenieurs- en adviesbureau, onder het mom van ‘Hi, we’d like to meet you’. In de winkel kan ook een game gespeeld worden. In deze ‘Domtoren Challenge’ staat de restauratie van Utrechts beroemdste monument centraal, niet toevallig een van de projecten waarbij Antea Group betrokken is. De offline winkel is overigens ook online op allerlei manieren te volgen. Via Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram is te zien wat de pop-up store te bieden heeft.

#2. Defensie: compleet met experience center

Defensie probeerde vorig jaar op een ander bekend station in contact te komen met jong talent. Op Amsterdam Centraal opende staatssecretaris Barbara Visser toen namelijk in november de eerste Defensie Brandstore, die vervolgens ook nog in achtereenvolgens Groningen, Utrecht, Eindhoven en Nijmegen te bezoeken was.

defensie pop-up store

De Defensie Brandstore is bedoeld om op een creatieve, laagdrempelige manier te helpen bij de werving van jaarlijks tussen de 5.000 en 6.000 nieuwe rekruten. Forensen, scholieren of andere treinreizigers kunnen hier van Defensiepersoneel uitleg krijgen over vacatures en mogelijkheden voor een baan bij de krijgsmacht. Ook hoort er een heus ‘experience center‘ bij, met een escaperoom. Daarin kunnen bezoekers proberen binnen een vastgestelde tijd een bom te ontmantelen. Iets wat alleen lukt met militaire vaardigheden zoals samenwerken en omgaan met tijdsdruk.

in Eindhoven was de eerste verdieping van de vroegere V&D het decor van de defensiewinkel

De Brandstore van Defensie popte overigens niet alleen op stations op. In Eindhoven was bijvoorbeeld de vroegere V&D het decor van de winkel. Op de eerste verdieping van het pand was een heel ‘belevenisprogramma’ gemaakt, inclusief: Ladies Nights, escaperoom, (groeps)selfies in de foto-booth, cinema, een themaplein met elke week een ander thema, sporten, een observatiepost, een techniek-experience, VR-brillen, waarmee je als kandidaat kon meekijken in een gevecht, dronevliegen, of een hack-uitdaging.

#3. Zara Talent Station: net een echte winkel

Als je zelf groot bent in winkels is het natuurlijk niet zo gek om ook je personeel te zoeken via… een winkel. Het van oorsprong Spaanse Inditex, bekend van onder meer de Zara- en Bershka-winkels, opende daarom in april 2017 een pop-up store op (ook al) Amsterdam Centraal. Dit alles onder de toepasselijke naam ‘Talent Station’.

zara talent station pp-up store

Wie graag bij Inditex aan de slag wil, kon hier zonder afspraak binnenlopen. Aan de muren hingen weliswaar zwarte rekken met de nieuwste Zara-collectie, maar hier was geen winkelpersoneel aan het werk, maar juist een aantal medewerkers van de HR- en recruitmentteams uit Nederland die hun bureau even hadden ingeruild voor een flexwerkplek hier.

“We willen niet wachten tot mensen naar ons toekomen, wij gaan zelf naar ze toe”

“Dit is de eerste keer dat we dit op de Nederlandse markt doen. Als deze trial een succes is, gaan we dit uitbreiden”, zei Julián Martinez, teamleader recruitment Nederland bij Inditex, er destijds over tegen Fashion United. “Het gaat om het gesprek, en dat kan ook leiden tot een tip voor een buurmeisje of vriendin. Alle bezoekers krijgen in elk geval een flyer mee. Na enkele dagen bellen we geïnteresseerden nog na. Daarna kijken we of ze in aanmerking komen voor een sollicitatiegesprek.”

De ‘recruit pop-up store‘ was eerder in Azië en de Verenigde Staten te vinden. Daar was het al een groot succes, aldus Martinez. “We willen niet wachten tot mensen naar ons toekomen. Wij gaan zelf naar ze toe.”

#4: Ook in de zorg: met z’n zessen in Zeist

Ook in de zorg is het concept van de pop-up store al ontdekt. In Zeist gingen in mei dit jaar zes verschillende werkgevers ermee aan de slag, onder het motto SKOUT. in de Zorg. Vanuit de conceptstore spotten talentscouts potentieel talent en konden bezoekers kennismaken met de verschillende organisaties (opererend onder namen als Abrona, Bartiméus, De Brug, Reinaerde, Zorggroep Charim, Zorgspectrum, De Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug, Utrechtzorg, Stichting SBI, UWV, Pit Strategie, Meewerkend en De Parels Compagnie).

Provincie Gelderland – Talentscouting in de Zorg from Provincie Gelderland on Vimeo.

Iedereen die werk zoekt of van baan wil switchen was welkom in de winkel: herintreders, zijinstromers, maar ook mensen zonder ervaring in de zorg. Het ging hier ook niet zozeer om een banenmarkt waarbij vraag en aanbod aan elkaar werden gekoppeld, maar meer om een plek waar belangstellenden in gesprek konden met vertegenwoordigers van de zorgorganisaties. Het bleek een onverwacht succes, zei Ilonca Soesbergen, accountbeheerder bij Abrona, in het AD. ‘Mijn verwachtingen lagen lager.’

pop-up store skout in de zorg

Voorbeeld gemist? Laat het ons weten!

Lees ook:

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners