Gem. leestijd 8 min  47122x gelezen

Dit zijn dé 12 trends in vacatureteksten (en zó zet je ze om in resultaat)

Dit zijn dé 12 trends in vacatureteksten (en zó zet je ze om in resultaat)

Met een nieuw vacatureseizoen op komst duiken we in dit blog in de 12 grootste trends in vacatureteksten. Welke zijn het? En hoe kun je ze het best gebruiken?

De vacaturetekst is nog altijd het meest gebruikte middel in arbeidsmarktcommunicatie. Een goede vacaturetekst raakt nooit uit de mode. Maar gelukkig gaan vacatureteksten wél met de mode mee. September is van oudsher een topmaand in vacatures. Daarom nu alvast dé 12 trends in vacatureteksten. En ook meteen: hoe je deze inzet (of juist niet) voor een ijzersterk resultaat.

#1. We laten zien welke impact een baan heeft

Mensen worden meer en meer aangetrokken door werkgevers die gedreven zijn door waarde- en zingeving, in plaats van (alleen) door winst. Mensen willen ertoe doen. Niet zo gek dus dat we ‘het verschil willen maken’ vliegensvlug zien stijgen op het wensenlijstje van werkzoekenden. Al 60% van generatie Z geeft aan dat zij invloed wil hebben op de wereld, tegenover 39% van de millennials.

Mensen willen ertoe doen. En veel arbeidsmarktcommunicatie speelt hier nu al op in

Veel arbeidsmarktcommunicatie speelt hier nu al op in. Zo staat op de werkenbij-site van Philips: ‘At Philips it’s not just about a job; it’s about improving people’s lives’. En bij het Erasmusmc werkt men aan ‘beter worden’; een tekst met een mooie dubbele betekenis. De Rabobank gaat nog een stap verder, en legt in de wervingsteksten vrij concreet uit hoe zij werken aan een betere wereld:

rabobank vacatureteksten

#2. We communiceren (én doen) duurzaam

Een trend die nauw samenhangt met de vorige is die van duurzaamheid. Bij sommige werkgevers lijkt het een ‘makkelijk woord’ dat wel leuk in een wervingstekst staat. Gelukkig zijn er ook werkgevers die er echt werk van maken. Zoals Eneco, wat ook weer niet zo verrassend is, gezien hun missie ‘duurzame energie van iedereen’. Maar ook als werkgever voeren zij dit consequent door. Zo ligt hoofdkantoor Eneco World niet toevallig vlakbij metro-  en treinstation Rotterdam Alexander en ontvangt elke medewerker een OV Vrij-abonnement. Zo maakt Eneco echt werk van duurzame mobiliteit.

https://www.youtube.com/watch?v=_MwXJ-R1pqU&t=4s

Bij a.s.r. verzekeringen doen ze ‘waar anderen alleen over praten’, dat gaat sowieso op als het gaat om duurzaamheid. Bij a.s.r. is duurzaamheid zelfs zo ver doorgevoerd dat de werknemers werken in het meest duurzaam gerenoveerde kantoorgebouw van Nederland. Terwijl ze bij Deloitte weer mogen zeggen dat ze in het meest duurzame nieuwe kantoor ter wereld werken.

Zorg dat je duurzaamheid in je vacatureteksten niet alleen voor de bühne noemt

Zorg dus dat je duurzaamheid in je vacatureteksten niet alleen voor de bühne noemt, maar er als werkgever ook expliciet aan werkt. Als je dit zichtbaar kunt maken, heb je een streepje voor bij een groot deel van de doelgroep.

#3. We smijten met awards

Als werkgever kan je flink in de prijzen vallen: denk aan de Favoriete Werkgevers, De Beste Werkgever, meest Favoriete Werkgever van Nederland of Best Workplaces van Nederland. Deloitte laat zien dat zij trots zijn op Hack.ERS, het team met ethical hackers van Deloitte Nederland, dat al 6 keer de Global CyberLympics Security Challenge won. En AdWise noemt bij de werving voor een SEO-marketeer slim dat ze de Award Beste SEO-case van Nederland binnensleepten tijdens de Dutch Search Awards.

Door jouw gewonnen prijzen te benoemen kun je de kandidaat laten zien wat je in huis hebt, wat je betekent voor je medewerkers en hoeveel waardering je voor ze hebt. Maar doe het met mate. Het gaat hier uiteindelijk om de sollicitant en het is geen jaarverslag.

#4. We zetten overal (veel te veel) bullets voor

Er zijn ook trends die ik liever zie gaan dan komen. De opkomst van de bullets is er daar eentje van. Een vacaturetekst met 10 tot 20 opsommingstekens (en dan vaak natuurlijk bij de vereisten) is geen uitzondering.

Een vacaturetekst met 10 tot 20 opsommingstekens (en dan vaak bij de vereisten) is geen uitzondering.

Beseffen de makers van die vacaturetekst dat alles na bullet 7 zonde van de moeite is? Onderzoek toont aan dat de kijklimiet van lezers bij 7 ligt. Lukt het om een opsomming met 3 elementen neer te zetten, dan kan die rekenen op de meeste aandacht.

#5. We richten ons meer op de doelgroep

Het gebeurt tergend langzaam, maar toch zie ik wel steeds vaker dat een vacaturetekst wordt geschreven voor de droomkandidaat. Ietsje-pietsje meer aandacht voor ‘what’s in it for the candidate?’. En geen eenheidsworst, maar vacaturetekst-templates per doelgroep en/of vacatureteksten op maat. De huidige competitieve arbeidsmarkt lijkt de belangrijkste oorzaak van deze trend.

De competitieve arbeidsmarkt lijkt oorzaak nummer 1 van de groeiende aandacht voor de kandidaat

Daarbij wordt het de schrijvers van vacatureteksten ook steeds makkelijker gemaakt. Denk aan de toenemende toegankelijkheid van data, zoals die van het DoelgroepenDashboard. Als je weet dat je doelgroep flexibel werken belangrijk vindt, verwerk je dat natuurlijk prominent in je tekst. Als je weet dat je doelgroep vooral vrouw is, speel je hierop in door vrouwelijke woorden in je tekst te zetten. Easy does it.

taxichauffeur vacaturetekstenTaxichauffeur

cateringmedewerker vacaturetekstenCateringmedewerker

Bron: DoelgroepenDashboard, juli 2018

Tip: creëer hiervoor een persona. Dat helpt bij doelgroepgericht schrijven. Zo’n feitelijke en beeldende omschrijving van je arbeidsmarktdoelgroep geeft je verhaal een gezicht, zodat je weet tot wie je je richt. En het is heel eenvoudig te maken, bijvoorbeeld met een kant-en-klaar template.

#6. We bouwen minder luchtkastelen

Je kunt in je vacaturetekst de mooiste luchtkastelen bouwen, maar als de kandidaat eenmaal binnen is, prikt hij die ook zó weer lek. Ofwel: het is niet handig om in de vacaturetekst een mooier beeld te schetsen van de vacature dan het in werkelijkheid is. En als je eerlijk bent, heeft elke vacature ook wel een nadeel. Langzamerhand is te zien dat we die nadelen ook vaak rechttoe rechtaan durven noemen in vacatureteksten. Zoals Bol.com bijvoorbeeld doet:

vacaturetekstenEerlijkheid wekt ook vertrouwen bij de lezer. Steeds meer organisaties zien dat in en dat zien we ook terug in vacatureteksten. Benieuwd hoeveel organisaties durven te benoemen wat het minst leuk is aan de functie…

#7. We doorbreken het salaristaboe

Eerlijk is eerlijk, misschien is de wens hier de vader van de gedachte. Maar ik hoop zó dat dit een trend wordt, dat ik hem hier maar alvast opneem. Slechts 1 op de 6 vacatures schrijft nu iets concreets over het salaris, omgerekend dus maar 16%. Keiharde euro’s vermelden is dus dé manier om je met je vacaturetekst te onderscheiden. En dat is best handig met de huidige krappe arbeidsmarkt. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen? Een paar cijfertjes toevoegen aan je vacaturetekst. Doorbreek dus dit taboe! 

#8. We noemen bijzondere arbeidsvoorwaarden

Een 13e maand of een auto van de zaak? Niet bepaald bijzonder meer. Nee, tegenwoordig halen werkgevers weer van alles uit de kast om talent te binden en te boeien. Zo komt onbeperkt verlof in 2018 al 3 keer zo vaak voor in vacatureteksten als in 2015. Of kijk naar Harley Davidson. Voor een socialmediastage zocht het motormerk 8 stagiairs die 12 weken lang het land wilden doorrijden om gave content te maken. De rijlessen werden verzorgd en aan het eind van je stage mocht je de motor houden. Aangezien de gemiddelde motorrijder tegenwoordig 47 jaar is, geen slecht idee.

Als werkgever is het natuurlijk niet moeilijk om te strooien met ‘cadeaus’ voor potentiële medewerkers. Een stuk moeilijker is het om hierin authentiek en onderscheidend te zijn. Dus wil je talent aan je binden met bijzondere arbeidsvoorwaarden? Bepaal dan vooraf wat je ermee wilt bereiken en hoe die gave arbeidsvoorwaarden hieraan bijdragen.

#9. We maken het leuk, leuker, leukst

Met momenteel 235.000 vacatures is de war for talent volop gaande. Dus móet je wel uniek zijn en bijna op je kop gaan staan om op te vallen met jouw vacaturetekst. Maar pas wel op dat je authentiek blijft. Ik hoor heel vaak ‘Die vacatureteksten van Coolblue, zo willen we dat ook’. Steevast is mijn antwoord: ‘Dat moet je niet willen. A: Je bent geen copycat. En B: wat Coolblue doet, kan alleen Coolblue doen.’

Natuurlijk zijn de vacatureteksten van Coolblue geweldig. En het feit dat zoveel mensen hun unieke tone-of-voice kennen én kunnen waarderen is zeker een applausje waard, misschien zelfs wel een staande ovatie. Maar wat als je als traditionele zorginstelling deze tone-of-voice gaat overnemen? Dan sla je in mijn ogen de plank mis. Jouw vacaturetekst moet laten zien waar jij voor staat en wie je bent als organisatie. Soms past een jolige tekst daar niet helemaal bij.

Ik zie steeds vaker het ‘Wij zijn een supertoffe, hippe club’-sausje over vacatureteksten gegoten

Ik zie de laatste tijd steeds vaker het ‘Wij zijn een supertoffe, hippe club’-sausje over vacatureteksten gegoten. Zo’n sausje trekt misschien een bepaalde doelgroep aan, maar die groep is ook zo weer verdwenen als die supertoffe werkgever na 3 maanden toch niet zo hip blijkt te zijn. Hoe dit te voorkomen? Door jezelf te blijven, ook in je woordkeuze. Schrijf zoals je praat met je doelgroep, in je eigen taal.

#10. We gebruiken minder wollig taalgebruik

Hoera! We winden er minder en minder doekjes om en laten passief taalgebruik meer en meer achterwege. Steeds vaker verdrijven we schrijftaal naar de enige plek waar het nog thuishoort: de schoolbanken (hoewel ik ook dat graag anders zou zien).

vacaturetekstenOp de arbeidsmarkt spreken werkgevers de doelgroep meer en meer aan in gewonemensentaal. De je-aanspreekvorm hoort daar gelukkig bij. Voor sommige stakeholders en vacaturehouders is dat nog wennen, maar de specialisten ontdekken dat gewonemensentaal dé manier is om de doelgroep te bereiken. Dus geen ‘Indien mogelijk zul je worden uitgenodigd voor een gedegen gesprek’, maar gewoon: ‘We nodigen je uit voor een goed gesprek.’

#11. We laten de collega’s letterlijk en figuurlijk zien

Een vacature geeft je de kans de kandidaat alvast een inkijkje te geven in je organisatie. En hoe kun je dat beter doen dan door je collega’s erbij te betrekken? Steeds vaker zien we foto’s, quotes of vacaturevideo’s waarmee de kandidaat alvast kennis kan maken met zijn of haar eventueel toekomstige collega’s. Dat werkt voor hen ook wel zo overtuigend.

authenticiteit, dát mag van mij wel de allergrootste trend in vacatureteksten worden

Medewerkers aan het woord laten is ook een mooi middel om bijvoorbeeld je diversiteit te laten zien. Maar let op, wees wel altijd eerlijk. Zo kreeg ik ooit de vraag of het niet veel makkelijker is om die quotes gewoon zelf te verzinnen. Dat is natuurlijk een dikke vette nee. Want authenticiteit, dát mag van mij wel de allergrootste trend in vacatureteksten worden.

#12. We zetten steeds meer chatbots in

Een goede vacaturetekst is pas écht goed als hij ook (de juiste mensen) uitnodigt tot solliciteren. Maar o jee, wat haken er nog veel mensen af nadat ze op die sollicitatiebutton hebben geklikt. Gelukkig hoor ik steeds vaker de wens om het sollicitatieformulier te vervangen door een dynamische chatbot. McDonald’s doet dat bijvoorbeeld (via Facebook Messenger). Ik besloot te solliciteren op de rol van crewmember en daar werd ik dan weer minder blij van:

mac niet zo gekIn totaal heb ik zo 6 (!) pogingen gedaan om mijn adres door te geven. Net op het moment dat ik mezelf begon af te vragen of het een assessment betrof op doorzettingsvermogen of geduld, was ik erdoor. Al 2 dagen later had ik een uitnodiging voor een heus sollicitatiegesprek…!

‘o jee, wat haken er nog veel mensen af nadat ze op die sollicitatiebutton hebben geklikt’

Detacheringsbureau Octas heeft trouwens een virtuele recruitmentassistent a.k.a. chatbot Eva, die in 2017 nog werd genomineerd voor een Werf&-award. De goedlachse Eva communiceert 24/7 met kandidaten. Ook Eva heb ik aan een test onderworpen. Daar werd ik net wat enthousiaster van dan van de chatbot van de Mac, hoewel ze het zichzelf ook makkelijk gemaakt heeft door sec vragen te stellen met meerkeuzeantwoorden.

Conclusie: volop beweging!

Voor wie dacht dat de vacaturetekst niet in beweging was… bovenstaande 12 trends bewijzen het tegendeel. Ik ben erg benieuwd welke trends jullie nog meer zien in vacatureteksten, en lees graag mee in de comments!

nicol tadema salarisOver de auteur

Dit blog is geschreven door Nicol Tadema, directeur, trainer en adviseur bij Voor Tekst.

Lees ook

Nicol Tadema

Na 10 jaar in diverse rollen werkzaam geweest te zijn in de wondere wervingswereld, richtte Nicol Tadema in 2011 Voor Tekst, het tekstbureau voor arbeidsmarktcommunicatie op. Met haar team adviseert, traint en schrijft Nicol als het gaat om teksten binnen arbeidsmarktcommunicatie. Van vacaturetekst tot webtekst. Van e-mailtekst tot testimonial. Voor werkgevers, intermediairs en jobmarketeers zoals VodafoneZiggo, Achmea, NS, Gemeente Rotterdam, Randstad, KLM, KPN en Adver-Online. Nicol is naast oprichter en algemeen directeur bij Voor Tekst bestuurslid van Recruiters United, het onafhankelijk platform voor recruitment- en arbeidsmarktprofessionals en auteur van Werven met Woorden, de handleiding voor het schrijven van een goede vacaturetekst. In 2016, 2017 en 2018 was Nicol vakjurylid bij de jaarlijkse Werf& Awards, de prijzen voor impactvolle arbeidsmarktcommunicatie.
  • Leave behind a comment

Onze partners Bekijk alle partners