IT'ers schaars? Nee joh, truckers en chirurgen zijn nog véél moeilijker te vinden

Peter Boerman Op 27 december 2016 Gem. leestijd 2 min1168x gelezen
Deel dit artikel:
IT'ers schaars? Nee joh, truckers en chirurgen zijn nog véél moeilijker te vinden

In de top-10 van moeilijkst vervulbare vacatures in Amerika staan géén IT’ers of technici. Wel: vrachtwagenchauffeurs en heel veel medisch specialisten.

De volledige top-10 van de American Staffing Association:

  1. Chauffeurs voor zwaar vrachtverkeer
  2. Internisten
  3. Pedicures
  4. Psychiaters
  5. Physician assistants
  6. Etaleurs en winkelinrichters
  7. Verloskundigen en gynaecologen
  8. Chirurgen
  9. Ergotherapeuten
  10. Verpleegkundig specialisten

kloof arbeidsmarktDe kloof is groot

Net als in Nederland, is ook in Amerika de kloof op de arbeidsmarkt groot. Tegenover 6 miljoen vacatures staan immers 15 miljoen mensen die werkloos zijn. Dat heeft vooral te maken met opleidingseisen: in de afgelopen 35 jaar is het aantal banen waarvoor een hogere opleiding vereist is dubbel zo hard gegroeid als het aantal functies waarvoor een lagere opleiding volstaat.

Ook in Nederland veel vraag naar truckers

De grote vraag naar medisch specialisten ligt in lijn met die ontwikkeling, maar de vraag naar vrachtwagenchauffeur is wat dat betreft misschien een beetje een vreemde eend in de bijt. Ook in Nederland is momenteel echter veel vraag naar truckers. De transportsector heeft vorig jaar subsidie gekregen om 2.000 nieuwe chauffeurs aan te trekken onder zogeheten zij-instromers. Het eerste jaar heeft dat geresulteerd in bijna 1.000 nieuwe truckers, maar er is plek voor zeker nog eens 1.100 mensen.

Rijproef en opleiding voor weinig

Kandidaten worden aangetrokken via informatie-avonden, waar gekeken wordt of iemand geschikt is. Daarna moeten truckers-in-spe een aantal testen afleggen, waaronder een rijproef. Ook volgen ze een opleiding van zo’n 3 maanden. De chauffeur-in-opleiding hoeft van het lesgeld maar 10 procent zelf te betalen, ongeveer 800 euro. De overheid en de sector betalen samen de rest. Als iemand slaagt, heeft hij of zij een baangarantie voor minstens 1 jaar.

Meer van zulke verhalen?

Lees elke week de Nieuwsbrief van Werf& en blijf op de hoogte van alles wat er gebeurt op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie en recruitment! Doe het nu, het is gratis en je mist nooit meer iets!

Deel dit artikel:
Peter Boerman

Peter Boerman

Hoofdredacteur bij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners

Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie
Adver-Online Group
BRANDMANNEN
Bullhorn
Compagnon
Floyd & Hamilton
Indeed
Intelligence Group
Mysolution
OTYS
Pro Contact
Ravecruitment
Recruitment Accelerator
Recruitment Marketeers
Recruitment Tech
Recruitment Valley
RecruitNow
Timetohire
ToTalent.eu
Undutchables Recruitment Agency
WBNRS
YOBZ