Tweederde bouwbedrijven verwacht ontslagen

Redactie Op 10 december 2012
Gem. leestijd < 1 minuut 2058x gelezen
Deel dit artikel:
Tweederde bouwbedrijven verwacht ontslagen

Tweederde bouwbedrijven verwacht ontslagenDe afgelopen jaren is de bouwsector al flink geraakt door de crisis en het einde is nog niet in zicht. Twee op de drie bouwbedrijven verwacht in de komende 6 maanden te krimpen blijkt uit het Ondernemerspeil, een index van TNS Nipo en het FD. In geen enkele branche zijn de vooruitzichten zo slecht volgens de index.

Veel minder nieuwbouw

Sinds 2006 is het aantal nieuwbouwaanvragen met 2/3 teruggelopen en dat is te zien in de ontslagrondes bij bouwbedrijven. Volgens het CBS zijn in het derde kwartaal van 2012 17.000 bouwbanen verdwenen. Onlangs schrapte Imtech bovendien nog eens 110 banen, Heijmans 200 en Ballast Nedam 400 tot 500. In de bouwsector is in drie jaar tijd inmiddels een kwart van de werkgelegenheid verdwenen.

Bezuinigingen

De bezuinigingen in de bouw treft vooral het personeel blijkt uit de index. Het personeel in loondienst en het ingehuurde externe personeel worden het meest getroffen.

Bouw- en woningmarkt forceren

In november deed VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes reeds een oproep aan het kabinet om de bouw- en woningmarkt te forceren. Zolang banken moeilijk hypotheken verstrekken omdat ze extra buffers moeten aanhouden, wordt er niet verkocht en dus niet gebouwd.

Bron: FD

 

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners