Uitzendbranche geen graadmeter voor economisch herstel

Peter Boerman Op 10 september 2013
Gem. leestijd 2 min 1709x gelezen
Deel dit artikel:
Uitzendbranche geen graadmeter voor economisch herstel

De Nederlandse uitzendsector bevindt zich al anderhalf jaar in zwaar weer. Hoewel er zicht is op economisch herstel, wordt dit niet weerspiegeld in het aantal uitzenduren­. ABN AMRO verwacht in 2014 weliswaar een licht stijgend volume, maar benadrukt tegelijkertijd dat de uitzendsector geen voorloper is bij economisch herstel. Dit is één van de belangrijke conclusies van de Uitzendupdate van ABN AMRO die vandaag is verschenen.

Al zes kwartalen krimp

Uit cijfers van de Algemene Bond van Uitzendondernemingen (ABU) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de branche al sinds begin 2012 wordt geconfronteerd met een voortdurende krimp. De resultaten uitzendbranche dalen al zes kwartalen op rij. De resultaten zijn een weerspiegeling van het ongunstige economische klimaat. Dit blijkt ook uit de laatste kwartaalcijfers van de vier grootste uitzendorganisaties: USG, Randstad, Manpower en Adecco. Voor deze bedrijven gezamenlijk is sprake van zowel een dalende omzet als brutowinst. Deze daalden achtereenvolgens met 4,5 en 4,2 procent. Wel tekent zich bij de grote vier af dat de  brutomarge haar bodem heeft bereikt. Deze beweegt zich namelijk sinds begin 2011 in een relatief nauwe bandbreedte van 17 tot 18 procent.

Uitzendbranche geen voorloper

Terwijl de uitzendmarkt bij een neergang van de economie voorop loopt, is dat bij economisch herstel niet het geval. ABN AMRO stelt zelfs vast dat het aantal uitzenduren iets achterloopt op een economische opleving. Zij verklaart dit doordat ondernemers eerst hun bestaande arbeidskrachten beter willen benutten voordat zij uitzendkrachten inzetten. Dit is vergelijkbaar met de terughoudendheid van met name industriële bedrijven om te investeren. Zij geven de voorkeur aan een optimale inzet van de bestaande capaciteit in plaats van te investeren in nieuwe machines.

Lichte stijging van volumes in 2014

ABN AMRO verwacht dat de economie in de laatste twee kwartalen van dit jaar groeit waarmee de periode van recessie wordt verlaten. Hierna zal de economie in 2014 een beperkte groei laten zien van 0,4 procent. Gezien de voorzichtige economische opleving voorziet ABN AMRO dat het aantal uitzenduren in 2014 met maximaal 0,5 procent groeit.

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners