‘Tekort aan mensen kost uitzendbureaus tot wel een half miljard euro aan omzet’

Peter Boerman Op 10 juli 2018
Gem. leestijd 3 min 1824x gelezen
Deel dit artikel:
‘Tekort aan mensen kost uitzendbureaus tot wel een half miljard euro aan omzet’

Normaal is krapte op de arbeidsmarkt goed nieuws voor uitzendbureaus. Maar de krapte is nu zo groot dat ook zij flink eronder lijden, stelt ABN Amro-econoom Kasper Buiting.

Volgens Buiting gaat het voor alle uitzendbureaus samen om een bedrag van mogelijk wel een half miljard euro, stelde hij vorige week op een seminar in Amersfoort, dat georganiseerd werd ter gelegenheid van de rebranding van Minescape tot RecruitNow.

kasper buiting over uitzendbureaus

Uitzonderlijk goede jaren achter de rug

De uitzendbureaus hebben uitzonderlijk goede jaren achter de rug, rekende hij zijn publiek voor. ‘Zo boekten ze gezamenlijk vorig jaar ruim twee keer de omzet die ze 13 jaar geleden nog maakten.’ De afgelopen 5 jaar lag de groei in de branche steeds boven de 5 procent, meer dan in welke andere sector van de zakelijke dienstverlening ook, zo blijkt ook uit de sectorprognose die de bank in april uitbracht.

omzetontwikkeling uitzendbureaus

De keerzijde van de groei

Maar die groei heeft ook een keerzijde, aldus Buiting. Als bedrijven zelf niet aan mensen kunnen komen, wenden ze zich vaak tot het uitzendbureau. Da’s natuurlijk goed nieuws voor die bureaus, en dat verklaart dan ook voor een groot deel hun groei. Maar wat als de uitzendbureaus vervolgens zelf ook geen goede mensen meer kunnen vinden? Dan moeten ze vaker ‘nee’ verkopen, en dat is ‘een serieuze belemmering voor groei’, aldus Buiting. En dan dus niet alleen voor de uitzendbureaus, maar óók voor de sectoren die zij van personeel voorzien.

‘Bijna geen branche zo negatief’

Inmiddels zegt bijna 60 procent van de uitzendbureaus dat het tekort aan arbeidskrachten voor hen een groot probleem is. ‘Bijna geen branche in Nederland is zo negatief over dat tekort’, aldus Buiting. ‘De bureaus die mensen moeten leveren, kunnen dat dus steeds minder.’

uitzendbureaus belemmering

Het percentage ondernemingen dat tekort personeel als belemmering voor groei ziet

‘Ik denk dat het beter had gekund’

De groei van de uitzendbureaus mag de afgelopen jaren dan flink geweest zijn, ‘ik denk dat het beter had gekund’, zegt Buiting. Op basis van wat hij ook zelf ‘een beetje een bierviltjesbenadering’ noemt, rekent hij voor dat de totale economie verhoudingsgewijs sneller groeit dan het aantal uitzenduren. ‘Dit valt tegen’, concludeert hij daaruit. ‘Je zou verwachten dat de uitzendbureaus hier meer voordeel uit zouden halen.’

‘Je zou verwachten dat de uitzendbureaus meer voordeel halen uit de huidige economie’

Serieuze cijfers

De verklaring daarvoor? Hij ziet zelf geen andere dan: het tekort aan personeel. ‘Dat is ook wat ondernemers mij steeds vertellen.’ Het resultaat daarvan is volgens Buiting dat de omzet ‘mogelijk wel eens veel hoger had kunnen uitvallen dan we nu zien. Het had vorig jaar mogelijk wel 500 miljoen euro hoger kunnen zijn. Dat is dus misgelopen omzet. En als dit jaar de werkloosheid nog verder daalt, wordt dat bedrag nog groter. Dat zijn serieuze cijfers’, zegt hij er ten overvloede bij.

Lees ook

Foto boven via TaxRebate

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Onze partners Bekijk alle partners