Uitzendkracht nodig? Neem een robot

Peter Boerman Op 01 april 2016
Gem. leestijd 3 min 849x gelezen
Deel dit artikel:
Uitzendkracht nodig? Neem een robot

Het Brabantse uitzendbureau Hobij is de eerste in Nederland die een speciaal soort uitzendkrachten beschikbaar heeft: robots.

han van horen“Wij leveren onze klanten flexibiliteit; met mensen en sinds kort dus ook met robots”, aldus Hobij-ceo Han van Horen (foto). “Zij werken 24 uur per dag door en hebben bij zwaar werk geen last van hun rug. Voor specifieke werkzaamheden zijn ze dan ook de gedroomde ‘medewerker’. Maar het optimum ontstaat daar waar mens en robot goed samenwerken.”

15 robots

Het Veghelse Hobij heeft momenteel 15 robots aan het werk, allemaal in een productie- of logistieke omgeving. “Doordat ze flexibel te programmeren zijn, kunnen ze op allerlei posities worden ingezet”, legt Han van Horen uit. “Bijvoorbeeld voor pick-and-place-activiteiten, palletteren en verpakken. Maar ze kunnen bijvoorbeeld ook lassen.”

Automatten

Berry van der Velden, directeur van Berco Car Carpets BV, is zo’n afnemer van de robot-uitzendkrachten en is er enthousiast over: “Wij leveren automatten voor de automobielindustrie. Vanwege een groeiende vraag waren wij naarstig op zoek naar mogelijkheden om de productiviteit op te schroeven. Dankzij de robots van Hobij kunnen we niet alleen goed inspelen op deze vraag, maar kunnen wij bovendien kostenefficiënt blijven werken en werk in Nederland houden.”

robot hobij 3

Drie ploegendiensten achter elkaar

“Robots zijn ideaal voor het saaie, repeterende werk, zeker als dat ook nog eens zwaar is”, aldus Van Horen. “Een voordeel is de constante kwaliteit van de output. Of een robot goedkoper is dan een medewerker? Dat hangt van veel factoren af. Het tarief is vergelijkbaar; alles draait om een slimme inzet op de juiste posities. Een robot, die drie ploegendiensten achter elkaar draait, vervangt in één keer drie mensen. Dan realiseer je pas echt stevige besparingen.”

Smart Robotics

Hobij werkt voor de uitzend-robots exclusief samen met Smart Robotics, een Eindhovense start-up. Smart Robotics programmeert de robots, Hobij levert getrainde operators, plus service en onderhoud. Bedrijven kunnen de robots voor korte of langere tijd inhuren, met een maand opzegtermijn.

Soort flexibele schil

Han van Horen: “Zo hoeven ze zelf niet te investeren, net zoals bij een flexibele schil van mensen. De behoefte aan flexibiliteit is de laatste jaren enorm gestegen. Combineer dat met de toegenomen druk op prijs en marge, en je begrijpt waarom deze oplossing aanslaat. We zijn geen automatiseerder of machinebouwer. Onze klanten huren bij ons een team in. En steeds vaker bestaat dat team uit mensen én robots.”

En de werkgelegenheid dan?

Blijft er op deze manier nog wel werk over voor mensen? “Voor Europa zie ik robotisering juist als een positieve ontwikkeling”, aldus Van Horen. “Werk dat anders zou verdwijnen naar lagelonenlanden kunnen we zo mogelijk hier houden. Natuurlijk laten robots ook banen verdwijnen, maar dan hebben we het vooral over het saaie en fysiek zware werk. Voor mensen blijft het zinvollere werk over. Kijk bijvoorbeeld naar de metaalindustrie, waar een nijpend tekort aan vakmensen is. De metaaltechnici zijn vaak maar 60 tot 70 procent van hun tijd met hun vak bezig. De rest is nodig voor randzaken, zoals het beladen van machines. Juist op die plekken biedt robotisering uitkomst. Goed voor de efficiency, de omzet van het bedrijf én de rug van de medewerker.”

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners