UWV verwacht dit jaar meer zon op de arbeidsmarkt

Peter Boerman Op 03 februari 2015
Gem. leestijd 2 min 2151x gelezen
Deel dit artikel:
UWV verwacht dit jaar meer zon op de arbeidsmarkt

De economie trekt aan, en dus verwacht het UWV dit jaar een verdere verbetering van de arbeidsmarkt.

Voor het eerst in jaren vertoont het aantal banen van werknemers weer groei. Bovendien neemt dit jaar het aantal vacatures weer toe, net als in 2014, in vrijwel alle sectoren. En dan zal ook het aantal WW-uitkeringen voor het eerst in 3 jaar afnemen, voorspelt de vandaag uitgebrachte arbeidsmarktprognose van het UWV.

arbmrt

31.000 banen erbij

Het UWV verwacht (op basis van recente CPB-cijfers) een totaal van 31 duizend banen erbij in 2015 (0,4%). Nog niet heel veel, maar wel weer voor het eerst in 4 jaar een lichte groei van de werkgelegenheid dus. De grootste banengroei wordt dit jaar verwacht in de uitzendsector en in de zakelijke dienstverlening. In de bouw wordt een licht herstel van de productie voorzien en een groei van het aantal banen met 2 duizend, de eerste groei op jaarbasis sinds 2008.

arbmrt groei

Meer vacatures

Het UWV verwacht dat in 2015 bijna 800.000 vacatures ontstaan, een toename met 88.000 (+13%) ten opzichte van 2014, toen overigens ook al meer vacatures te constateren waren. De vacaturemarkt trekt aan door kortweg drie factoren:

  1. uitbreiding van de werkgelegenheid
  2. vervanging van personeel als gevolg van pensionering.
  3. toegenomen mobiliteit op de arbeidsmarkt door de betere economische vooruitzichten.

In de bouw is de verwachte vacaturegroei sterk te noemen, net als in de industrie, de zakelijke diensten en vervoer en opslag. De sector zorg en welzijn loopt uit de pas. Door beleidsveranderingen en de daardoor noodzakelijke reorganisaties neemt het aantal vacatures hier met 6 procent af.

arbmrt 3 ww instroom

Lichte daling WW-uitkeringen

Door de verbeterde conjunctuur verwacht het UWV dat in 2015 minder mensen te maken krijgen met gedwongen ontslag. Het aantal WW-uitkeringen kan daardoor voor het eerst sinds 2011 dalen op jaarbasis. De daling is beperkt: er wordt uitgegaan van een afname met 10 duizend (-2%) tot 430 duizend WW-uitkeringen aan het eind van 2015. Dat levert overigens wel een behoorlijke meevaller van bijna een half miljard op voor de schatkist.

Participatiewet

Daar komt bij dat het UWV verwacht dat dit jaar voor het eerst een daling wordt ingezet voor het totaal aantal arbeidsongeschikten (WAO, WAZ, WIA en Wajong). De daling is toe te schrijven aan de nieuwe Participatiewet, waardoor het aantal Wajong-uitkeringen niet meer zal toenemen.

Het wordt overigens nog wel een klus om extra banen voor die Wajongers te vinden. Volgens de site Participatiewerkt.nl, waar werkgevers in contact kunnen komen met werknemers met een beperking, zijn minimaal 1 miljoen vacatures nodig voor het slagen van de participatiewet.

Lees ook:

Foto via Flickr.com

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners