Vacatures voor hackers zijn populair; die van veiligheidsspecialisten veel minder

Peter Boerman Op 06 februari 2017
Gem. leestijd 2 min 499x gelezen
Deel dit artikel:
Vacatures voor hackers zijn populair; die van veiligheidsspecialisten veel minder

Terwijl de cyberdreiging wereldwijd toeneemt, leidt dat nog niet tot veel extra vacatures in de security. Wel populair: vacatures voor hackers, zo meldt Indeed.

Morgen, 7 februari, is het Safer Internet Day, een initiatief waarbij wereldwijd meer dan 100 landen stilstaan bij online gevaren. Een logische dag, want uit het jaarlijkse rapport van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) blijkt dat criminelen tegenwoordig steeds vaker de digitale beveiliging in Nederland bedreigen. Ze organiseren zich steeds beter en maken gebruik van geavanceerde digitale aanvalsmethoden.

Ruim kwart minder vacatures

Maar tot vacatures leidt dat toenemende belang nog nauwelijks, constateert Sander Poos, managing director Benelux bij Indeed. “De afgelopen 2 jaar is het aantal vacatures voor cybersecurity-professionals bij ons zelfs met 28,7 procent afgenomen. Er is overigens wel vraag naar deze banen. Het aantal werkzoekenden voor deze functies steeg in dezelfde periode namelijk met 51,4 procent.” En dat mag gerust opvallend heten, voor een baan in de ICT.

‘De afgelopen 2 jaar is het aantal vacatures voor cybersecurity-professionals zelfs met 28,7 procent afgenomen.’

Hackervacature: bijna altijd opengeklikt

Ondanks die stijgende zoekvraag, werden vacatures van een aantal functies amper aangeklikt. Een vacature voor cybersecurity engineer werd maar in 18,9 procent van de gevallen aangeklikt, die van cybersecurity consultant in 28,6 procent en die van cybersecurity director in 42,7 procent. Vacatures voor hackers daarentegen zijn wel populair. Maar liefst 95,5 procent van de vacatures hiervoor wordt opengeklikt.

Minder directors gevraagd

Uit de data blijkt verder dat in 2016 de vraag naar chief information security officers flink toenam (met 184,5 procent), net als die naar hackers (+45,6 procent). Aan de andere kant was er een daling in de vraag naar cybersecurity directors (-4,6 procent) en auditors (-44,9 procent).

Verschillende factoren denkbaar

Hoewel de digitale veiligheid in Nederland steeds vaker in gevaar lijkt te zijn, is het dus opvallend dat de vraag naar bepaalde cybersecurity-functies niet toeneemt. Poos: “Dit kan te maken hebben met verschillende factoren. Het kan zijn dat er te hoge eisen worden gesteld aan cybersecurity-professionals.” Daarnaast zijn er, behalve de Cyber Security Academy van NCSC, weinig opleidingen in Nederland, die speciaal zijn ingericht om cyberspecialisten op te leiden. “Dit kan ertoe leiden dat er weinig geschikte kandidaten voor de functies beschikbaar zijn. Ook hier zal dan ook meer in geïnvesteerd moeten worden.”

Tags:
Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners