Vacatures tonen aan: Nederland blijft handelsland bij uitstek

Peter Boerman Op 17 augustus 2014
Gem. leestijd 2 min 2032x gelezen
Deel dit artikel:
Vacatures tonen aan: Nederland blijft handelsland bij uitstek

In Nederland wordt relatief veel geadverteerd voor handelsfuncties. Het is de branche met de meeste vacatures, en als gezochte beroepsklasse staat ‘verkoop en handel’ op nummer 2, vlak na de ICT.

Dat blijkt uit gegevens van Jobfeed, de arbeidsmarktanalysetool van Textkernel, waarvoor in het tweede kwartaal van 2014 miljoenen vacatures in Frankrijk, Duitsland en Nederland zijn bekeken en geanalyseerd.

Q2 vacatures per beroepsklasse DE-FR-NL

 

Opvallend is in de eerste plaats dat als beroepsklasse ‘Verkoop en handel’ in alle drie onderzochte landen zeer gewild is, maar dat in Frankrijk nauwelijks vraag lijkt te zijn naar ict’ers – een beroepsgroep die in Duitsland en Nederland juist zeer gezocht is. Er zijn in Frankrijk zelfs zeven beroepsklassen te vinden waarin meer vacatures werden geteld het afgelopen kwartaal.

Weinig horeca-vacatures

In Nederland valt niet alleen het hoge aantal vacatures op in de beroepsklassen ‘Verzekering en Financiën’, ‘ICT’, ‘Verkoop en Handel’ en ‘Engineering’, maar aan de andere kant ook het lage aantal vacatures in de horeca. Naar de reden daarvoor blijft het gissen. Zou de Nederlandse horeca geen mensen nodig hebben, geen moeite hebben om aan mensen te komen, of gewoon veel minder online vacatures plaatsen dan de collega-kroegbazen en hoteleigenaars uit Duitsland en Frankrijk?

Q2 vacatures per branche DE-FR-NL

Kijken we naar de branches, dan valt op dat waar in Duitsland de industrie- en techniekbranche veruit het meeste adverteert voor vacante functies, dit in Nederland relatief voor een veel groter deel op het conto komt van de gezondheidszorg en het onderwijs. De handel is hier echter – met bijna 1 op de 5 vacatures op het net – veruit de grootste factor van betekenis. Duitsland (1 op de 7 online vacatures) en Frankrijk (ruim 1 op de 6) komen hier bij lange na niet aan, al is de handel ook in Frankrijk de branche met de meeste vacatures, zo blijkt.

Over Analytics by Jobfeed
In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de volgende drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Jobfeed is een initiatief van Textkernel, softwareleverancier van meertalige cv-parsing en semantische search & match-oplossingen.

 

 

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners