Marktaandeel jobboards: gratis vs betaalde sites

Redactie Op 11 oktober 2011
Gem. leestijd 3 min 5140x gelezen
Deel dit artikel:

Start People nummer 1 adverteerder op internetHet derde kwartaal van 2011 telde 9% minder vacature-advertenties van vorig kwartaal. Toch boekte Vacaturebase een groei van 23%. Jobfeed, de grootste informatiebron van Nederlandse vacatures online, vergeleek het aantal online vacature-advertenties op Jobboards van het afgelopen kwartaal met het kwartaal ervoor.

Nieuwkomer in de top 10: Fiscalert

Fiscalert is doorgedrongen tot de top 10 van commerciële onafhankelijke jobboards, op basis van aantal vacature-advertenties. Dit gaat ten koste van Vacaturevijver die zakt naar de elfde plaats.

De Nationale Vacaturebank neemt ook dit kwartaal aan de leiding, op de voet gevolgd door Banenmatch. Banenmatch, die vorig kwartaal aangaf te verwachten na de zomer de grootste vacaturesite te zijn, stond in september inderdaad op de eerste plaats. Over het hele kwartaal genomen echter, moest het jobboard toch De Nationale Vacaturebank voor zich laten.

Ondanks het feit dat het totaal aantal online vacature advertenties met 9% is gedaald, hebben vier sites toch een stijging weten te realiseren. Vacaturebase groeide met 23% het meest, gevolgd door Vacaturekrant (+19%), Fiscalert (+17%) en Banenmatch (+8%). De grootste daler is Jobtrack: zij verliezen maar liefst 23% aan vacatures.

Marktaandeel jobboards

De grafiek hieronder toont de tien grootste jobboards in het derde kwartaal van 2011.

Marktaandeel aantal vacature-uitingen van commerciële, onafhankelijke jobboards Q3 2011. Bron: Jobfeed Analytics

De Nationale Vacaturebank daalt in marktaandeel. Waar deze jobsite vorig kwartaal nog met 6% ruim boven de rest uitstak, staat dit aandeel nu op 5%, vlak boven Banenmatch dat een procentpunt stijgt naar 5%. Ook Vacaturebase pakt een extra procentpuntje mee.

Gratis versus betaalde vacaturesites

Wanneer het totaal aantal vacatures gesplitst wordt naar de vacatures van intermediairs en vacatures van directe werkgevers, valt op dat de gratis vacaturesites hoog scoren op intermediairs. Naast Banenmatch en Jobselectie staan hier ook Vacaturevijver, 12jobs.nl en Joof.nl in de top 10.

Bij de vacatures van directe werkgevers voert Monsterboard de lijst aan. Opvallende namen in dit rijtje zijn NUwerk (7), LinkedIn (8) en Medivacture (10). Deze sites staan in het algehele overzicht respectievelijk op plekken 14, 16 en 21.

Over Analytics by Jobfeed

In de Werf& rubriek Analytics by Jobfeed komt iedere maand een van de drie onderwerpen aan bod: marktaandeel jobboards per kwartaal, aantal vacatures per doelgroep per kwartaal en meest postende werkgevers en intermediairs per kwartaal. Door ieder kwartaal terug te kijken op het vorige kwartaal is de ontwikkeling goed in kaart te brengen.

Analytics by jobfeedDe cijfers zijn afkomstig uit Jobfeed. Jobfeed is de informatiebron voor HR professionals en verzamelt wekelijks ruim 50.000 nieuwe vacature-uitingen die op het Nederlandse web verschijnen. Jobfeed is een initiatief van Textkernel BV.

Deel dit artikel:

Premium partners Bekijk alle partners