Home Candidate Experience Vacaturetekst zonder inspiratie blijkt voor sollicitant grote afknapper

Vacaturetekst zonder inspiratie blijkt voor sollicitant grote afknapper

1.325 keer
3
inspiratieloze vacaturetekst

Een te zwaar eisenpakket, een vacaturetekst zonder inspiratie en gebrek aan salarisinformatie. Dat zijn voor sollicitanten de grootste afknappers als ze een vacature zien.

Een onrealistische eisenlijst is voor bijna de helft van de sollicitanten (48%) een reden een vacature terzijde te leggen. Logisch, omdat een vacature natuurlijk ook aan preselectie moet doen. Maar de andere belangrijke afhaakmomenten kunnen wel vervelend zijn voor de wervende werkgever. Ruim 1 op de 5 (22%) zegt namelijk af te knappen op een inspiratieloze vacaturetekst. En bijna evenveel mensen (20%) lezen niet verder als informatie over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden ontbreekt.

1 op de 5 leest niet verder als informatie ontbreekt over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Belangrijk moment in de candidate journey

‘Een vacaturetekst is vaak het eerste contact met de kandidaat’, zegt Loes Dingemans, algemeen directeur bij hr-dienstverlener Unique, die onderzoek deed onder 2.420 (potentiële) werkzoekenden naar hun wensen en afknappers. ‘De vacaturetekst is een belangrijk moment in de candidate journey. Het is een kans om direct indruk te maken op talent en een voorsprong te nemen op de concurrentie.’

Werkzoekenden willen zich ontwikkelen

Gek dus dat nog steeds zoveel vacatures zonder inspiratie geschreven lijken te zijn, en bovendien nauwelijks voor de sollicitant relevante informatie bevatten. En dat terwijl (potentiële) werkzoekenden in het onderzoek ook aangeven waarde te hechten aan bijvoorbeeld de ontwikkelmogelijkheden (41%), het pensioen (25%) en een dertiende maand (21%).

Zelf werken aan betere vacatureteksten?

Wil je weten hoe je wel inspirerende vacatureteksten schrijft, die bovendien inspelen op wat jouw doelgroep wil? Volg dan in 2018 een van de gratis webinars die de Intelligence Group organiseert over de VacatureVerbeteraar.

Lees ook

3 REACTIES

  1. Eens. De vacaturetekst is vaak het ondergeschoven kind. We halen een oude tekst uit de pc, we gaan zelf wat rommelen. Maar een goede vacaturetekst schrijven is een vak. Vooral ook omdat het gaat om het neerzetten van een onderscheidend werkgeversmerk. Dat betekent dat je goed moet nadenken over welk verhaal te gaat vertellen tegen welke doelgroep. Ik schreef daar eerder al een blog over. http://bit.ly/2DfMx08

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here