Vacaturetekst zonder inspiratie blijkt voor sollicitant grote afknapper

Peter Boerman Op 28 december 2017
Gem. leestijd < 1 minuut 2448x gelezen
Deel dit artikel:
Vacaturetekst zonder inspiratie blijkt voor sollicitant grote afknapper

Een te zwaar eisenpakket, een vacaturetekst zonder inspiratie en gebrek aan salarisinformatie. Dat zijn voor sollicitanten de grootste afknappers als ze een vacature zien.

Een onrealistische eisenlijst is voor bijna de helft van de sollicitanten (48%) een reden een vacature terzijde te leggen. Logisch, omdat een vacature natuurlijk ook aan preselectie moet doen. Maar de andere belangrijke afhaakmomenten kunnen wel vervelend zijn voor de wervende werkgever. Ruim 1 op de 5 (22%) zegt namelijk af te knappen op een inspiratieloze vacaturetekst. En bijna evenveel mensen (20%) lezen niet verder als informatie over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden ontbreekt.

1 op de 5 leest niet verder als informatie ontbreekt over salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden

Belangrijk moment in de candidate journey

‘Een vacaturetekst is vaak het eerste contact met de kandidaat’, zegt Loes Dingemans, algemeen directeur bij hr-dienstverlener Unique, die onderzoek deed onder 2.420 (potentiële) werkzoekenden naar hun wensen en afknappers. ‘De vacaturetekst is een belangrijk moment in de candidate journey. Het is een kans om direct indruk te maken op talent en een voorsprong te nemen op de concurrentie.’

Werkzoekenden willen zich ontwikkelen

Gek dus dat nog steeds zoveel vacatures zonder inspiratie geschreven lijken te zijn, en bovendien nauwelijks voor de sollicitant relevante informatie bevatten. En dat terwijl (potentiële) werkzoekenden in het onderzoek ook aangeven waarde te hechten aan bijvoorbeeld de ontwikkelmogelijkheden (41%), het pensioen (25%) en een dertiende maand (21%).

Zelf werken aan betere vacatureteksten?

Wil je weten hoe je wel inspirerende vacatureteksten schrijft, die bovendien inspelen op wat jouw doelgroep wil? Volg dan in 2018 een van de gratis webinars die de Intelligence Group organiseert over de VacatureVerbeteraar.

Lees ook

Deel dit artikel:

Peter Boerman

Hoofdredacteurbij Werf&
Hij heeft eigenlijk nog nooit een vacature uitgezet. En meer sollicitatiegesprekken gevoerd als kandidaat dan als recruiter of werkgever. Toch schrijft Peter Boerman alweer een jaar of 10 over weinig anders dan over de wondere wereld van werving en selectie, in al zijn facetten.
Bekijk volledig profiel

Premium partners Bekijk alle partners